Συμπληρώνεται το πρώτο κομμάτι της αλληλουχίας «έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο –τιμολόγια ρεύματος Αυγούστου- επιδοτήσεις στα νοικοκυριά», καθώς κατατίθεται στη Βουλή -σε τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- η νομοθετική ρύθμιση που περιγράφει το έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου. Αυτό «κλείδωσε» στα 10 ευρώ και θα έχει ενδεχομένως έως και τρίμηνη διάρκεια. Το ΥΠΕΝ εκτιμά πως θα συγκεντρώσει γύρω στα 40 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στη συνέχεια για τις επιδοτήσεις ρεύματος των νοικοκυριών. Η διάταξη που θα εξειδικεύει το φόρο θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις», που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής.
Στη συνέχεια το ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς για να «ψαλιδίσει» τις αυξήσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν στη λιανική, ως αποτέλεσμα της αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών τον τρέχοντα μήνα σε σχέση με τον Ιούνιο. Αυτό πρόκειται να γίνει την Παρασκευή 2 Αυγούστου, αφού πρώτα ανακοινώσουν οι πάροχοι ενέργειας τα τιμολόγια ρεύματος, μεθαύριο Πέμπτη 1 Αυγούστου. Μετά την επιδότηση η μέση τιμή στη λιανική εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 15 με 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κοντά στα επίπεδα του Ιουλίου. Το ύψος της λιανικής τιμής θα εξαρτηθεί επίσης και από το μέγεθος των εκπτώσεων που θα παρέχουν οι πάροχοι ενέργειας.
Σε σχέση με τους τελευταίους και τις τιμές που θα ανακοινώσουν υπενθυμίζεται πως η Protergia (ο βραχίονας προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της Metlen) έχει προαναγγείλει πως το «πράσινο» ή ειδικό τιμολόγιο που θα προσφέρει θα διαμορφωθεί στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (χωρίς μεταβολή σε σχέση με τον Ιούλιο), επισημαίνοντας πως «σε περίπτωση που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίσει την επιδότηση των καταναλωτών έως 500 kWh, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί αυτούσιο από τις τιμές αυτές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία». Παράλληλα, μένει να φανεί το ύψος της έκπτωσης που θα προσφέρει η ΔΕΗ, η οποία ήταν υψηλή τους προηγούμενους δύο μήνες (38% και 31% αντίστοιχα), με αποτέλεσμα το πράσινο τιμολόγιό της να είναι το φθηνότερο της αγοράς. Όσον αφορά στους υπόλοιπους παρόχους εκτιμάται ότι δεν θα δούμε πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά ρεύματος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ελληνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, εξαιτίας των υψηλών τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας. Η ερμηνεία που δόθηκε για αυτές τις αυξήσεις είναι ότι οφείλονται σε ορισμένα προβλήματα με τις διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις αυξημένες εξαγωγές προς την Ουκρανία, σε βλάβες ή συντηρήσεις μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Πριν μερικές μέρες, η Balkan Energy, ανέφερε σε ανάλυσή της πως ένας από τους λόγους για τις υψηλές τιμές είναι «η αύξηση των τιμών προσφορών πώλησης σε όλες τις αγορές, κυρίως στην ελληνική αγορά». Αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση χονδρική τιμή ρεύματος για τον Ιούλιο κινείται στα 136 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από 98,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν ένα μήνα πριν. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας ότι «Και βέβαια η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πολύ απότομη αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας σε όλη την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε. Χαίρομαι διότι τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει οπότε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές καταγράφονται σε μια συγκυρία που δεν παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Στον χρηματιστηριακό κόμβο TTF τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν τιμές κοντά στα 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή η «συγκράτηση» είναι αποτέλεσμα των υψηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με αναλυτές. Μάλιστα ενδεχόμενη πτώση των θερμοκρασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνδυασμό με την πιο δυναμική είσοδο της αιολικής ενέργειας, ενδεχομένως να προκαλέσουν περαιτέρω πτώση των τιμών. Επομένως, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν θα δούμε μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι χώρες της Ασίας διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τη ζήτηση φυσικού αερίου.
Διαβάστε ακόμη