Βλέπω ότι υπάρχει τάση αυτοσυγκράτησης από τους παρόχους ρεύματος, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.
«Θεωρούμε θετικό ότι υπάρχει αυτοσυγκράτηση, γιατί αυτό καλύπτει και τους μικρούς και τους μεσαίους επιχειρηματίες, γιατί εμείς δεν θα μπορούσαμε να τους επιδοτήσουμε», είπε ο κ. Σκυλακάκης. Μέχρι την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια από τους παρόχους και έως 2η Αυγούστου θα ανακοινωθεί η επιδότηση και θα ξέρουμε πόσο θα πληρώσουμε, πρόσθεσε. «Περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθούν όλα τα τιμολόγια των παρόχων, και μετά θα ανακοινώσουμε τις επιδοτήσεις», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την αγορά αν και όπως είπε φαίνεται αποκλιμάκωση των τιμών. «Η χοντρική έχει πέσει σε κάτι που είναι συνηθισμένο για την εποχή», είπε και συνέστησε στους καταναλωτές λίγο υπομονή.
Για τα υψηλά τιμολόγια ο υπουργός ανέφερε ότι το καλοκαίρι οι τιμές είναι πιο ακριβές στην Ελλάδα, λόγω του τουρισμού και λόγω της εποχικότητας. Για την εποχικότητα εξήγησε ότι υπάρχει διαφορά ζήτησης. Π.χ. τον χειμώνα η ζήτηση φτάνει 5-6 μεγαβατώρες, την άνοιξη 4-5 μεγαβατώρες και το καλοκαίρι 8-10 μεγαβατώρες
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί η Ισπανία που έχει κι αυτή τουρισμό το καλοκαίρι δεν έχει τόσο μεγάλη αύξηση τιμών ισχυρίστηκε ότι σταθεροποιητικός παράγοντας είναι ότι το 20% της ενέργειας της προέρχεται από πυρηνική ενέργεια. Η Ισπανία έχει πλεονέκτημα, διαθέτει από δεκαετίες πυρηνικά εργοστάσια που καλύπτουν το 20% της ενέργειάς της, δεν εξαρτάται από ο φυσικό αέριο όσο εμείς.
«Η πράσινη μετάβαση καθιστά πιο ευάλωτη την αγορά σε βίαιες διακυμάνσεις των τιμών αφού επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες», τόνισε.
Ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για αβεβαιότητες στην αγορά και είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι έχει ταχύτητα στα αντανακλαστικά της και αποφασιστικότητα.
Λειψυδρία: Στροφή προς την αφαλάτωση στα νησιά
Μιλώντας για τη λειψυδρία προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις, ενώ είπε ότι υπάρχει χαμηλό επίπεδο εισπραξιμότητας που στόχος είναι να μειωθεί. Όπως είπε η Δυτική Ελλάδα έχει τεράστια αποθέματα, όμως τα νησιά, η Ανατολική Ελλάδα και η Κρήτη έχει μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα ότι η λειψυδρία θα χειροτερεύει τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης ετοιμάζουμε μια ολόκληρη στρατηγική για το θέμα του νερού. Μελετάμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με την ακαδημία Αθηνών και ξένα ιδρύματα, για περιοχές για κάθε περιοχή χωριστά για να έχουμε στο μέλλον πιο στοχευμένες κινήσεις και δράσεις. Για τυχόν μελλοντικές αυξήσεις στην τιμή του νερού είπε ότι αντί για αυτό θα αυξήσουμε την εισπραξιμότητα και θα ασχοληθούμε με τις απώλειες μεγάλων ποσοτήτων νερού.
Το πρόβλημά μας με το νερό είναι κατά κύριο λόγο οι μεγάλες απώλειες που φτάνουν στο 40%-50%, ανέφερε ο υπουργός. Το δεύτερο μέτρο είναι ότι πρέπει να αλλάξεις πηγές, «αν τα νησιά βασίζονται στον υδροφόρο ορίζοντα, δεν είναι κάτι ανεξάντλητο». Για τα νησιά είπε ότι θα γίνει στροφή προς την αφαλάτωση.
Χρειάζεται μία μεταρρύθμιση συζητάμε με την ΚΕΔΕ για τη διαχείριση του νερού, τόνισε.
Ολόκληρη η συνέντευξη Σκυλακάκη
Ερωτηθείς αν έχει αλλάξει κάτι από τις αναγγελίες της κυβέρνησης
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν έχει αλλάξει κάτι το μόνο που πρέπει να δούμε είναι τι τελικά αυξήσεις θα έχουμε τον Αύγουστο γιατί απ’ ότι βλέπω υπάρχει μια τάση πολύ μεγάλης αυτοσυγκράτησης από κάποιους από τους παρόχους.
ΔΗΜ: Αυτή η τάση της αυτοσυγκράτησης προέκυψε μετά την απόφασή σας να επιδοτήσετε το ρεύμα τον Αύγουστο και να φορολογήσετε τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη;
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν θα βάλω αιτιώδη συνάφεια, είναι στη δική σας κρίση. Εμείς θεωρούμε θετικό, στο βαθμό που υπάρχει αυτοσυγκράτηση, πολύ μικρές ή καθόλου αυξήσεις γιατί αυτό καλύπτει και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε επιδότηση. Συνεπώς είναι καλύτερη λύση η αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τις μεγαλύτερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση εμείς αυτό που είχαμε προγραμματίσει θα το κάνουμε.
Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το υπουργείο στις 2 Αυγούστου θα ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης.
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Έχουμε τάση αποκλιμάκωσης αυτή τη στιγμή των τιμών οπότε λίγη υπομονή αλλά αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι καταναλωτές είναι ότι η κυβέρνηση υπάρχει για να παρακολουθεί την αγορά.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι απ’ τον Σεπτέμβριο και μετά θα πάμε σε πιο «ήμερους λογαριασμούς»
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αυτό λένε οι μελλοντικές εκτιμήσεις της αγοράς οι οποίες όμως δεν είναι ότι γράφει κάποιος μια εκτίμηση, είναι με ποιο τρόπο αγοράζεις μελλοντική ενέργεια. Δηλαδή αυτές οι μελλοντικές εκτιμήσεις σημαίνει ότι κάποιος πηγαίνει και αγοράζει ενέργεια τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο. Οι εκτιμήσεις αυτές λένε για ομαλοποίηση αν οι εκτιμήσεις πέσουν έξω η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι έχει και ταχύτητα στα αντανακλαστικά της και αποφασιστικότητα και όταν αντιδρά έτσι η κυβέρνηση υπάρχει και μια αντίστοιχη λειτουργία της αγοράς καλύτερη.
Αναφορικά με το πρόβλημα της λειψυδρία
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η λειψυδρία είναι τεράστιος κίνδυνος. Στην Ανατολική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Δεν είναι θέμα φετινό, το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι αυτή η λειψυδρία θα χειροτερεύει στα επόμενα χρόνια με βάση αυτά που ξέρουμε για την κλιματική κρίση. Για φέτος υπάρχουν τα μέτρα που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο, εμείς ερχόμαστε και ενισχύουμε το αρμόδιο υπουργείο και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια ολόκληρη στρατηγική για το θέμα του νερού την οποία και θα συζητήσουμε ενδοκυβερνητικά. Η στρατηγική έχει διάφορα κομμάτια, ένα κομμάτι είναι ότι μελετάμε κατά περιοχή τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γιατί είχαμε μια γενική εικόνα ως τώρα και θα υπάρχουν και μια σειρά από δράσεις που θα ανακοινωθούν.
ΔΗΜ: Σε αυτές τις δράσεις στις κρίσιμες περιοχές μπορεί να υπάρξει και αύξηση τιμολογίων για να μειωθεί η κατανάλωση
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το πρόβλημά μας με την κατανάλωση είναι κατά κύριο λόγο οι μεγάλες απώλειες κατά 40-50% συνεπώς όταν έχεις νερό που χάνεται κατά 40-50% αυτό είναι καίριο θέμα. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να αλλάξεις πηγές, δηλαδή αν νησιά βασίζονται μόνο στον υδροφόρο ορίζοντα που είναι περιορισμένος, θα πρέπει να κάνουμε στα νησιά ειδικά μια στροφή προς την αφαλάτωση. Αυτή είναι μια δεύτερη γενική κατεύθυνση γιατί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας δεν είναι κάτι ανεξάντλητο είναι συνάρτηση της βροχής που πέφτει τον χειμώνα, αν προβλέπεις ότι δεν θα πέφτει βροχή ή θα πέφτει πολύ λιγότερη τότε πρέπει να κινηθείς προς την αφαλάτωση. Και ταυτόχρονα χρειάζεται και μια μεταρρύθμιση, την οποία συζητούμε με την ΚΕΔΕ, για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση στο νερό έτσι ώστε να έχεις πιο αποτελεσματικούς φορείς διαχείρισης. Επίσης λέτε να αυξηθούν οι τιμές, εγώ θα έλεγα να αυξηθεί η εισπραξιμότητα σε περιοχές που δεν υπάρχει. Υπάρχουν περιοχές που δεν υπάρχει καλό ποσοστό εισπραξιμότητας .
Διαβάστε ακόμη