«Σινιάλο» συγκράτησης των αυξήσεων στο ρεύμα στέλνουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού μια εβδομάδα πριν ανακοινώσουν τα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου, σηματοδοτώντας ότι έλαβαν το μήνυμα του ΥΠΕΝ που είχε πει ότι θα λάμβανε υπόψη τη συμπεριφορά των παικτών της αγοράς για τον καθορισμό των επιδοτήσεων και για το ύψος της έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αναγνωστεί η χθεσινή ανακοίνωση της Protergia, του δεύτερου μεγαλύτερου «παίκτη» στην αγορά προμήθειας ότι θα απορροφήσει τις αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών κατά τον Ιούλιο και θα διατηρήσει αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο στα επίπεδα του Ιουλίου (15,9 λεπτά/κιλοβατώρα), προσφέροντας σημαντική έκπτωση, δίχως την οποία το τιμολόγιο θα είχε διαμορφωθεί στα 26 λεπτά/κιλοβατώρα. Όπως επισημαίνει η εταιρεία «σε περίπτωση που το ΥΠΕΝ αποφασίσει την επιδότηση των καταναλωτών έως 500 κιλοβατώρες, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί αυτούσιο από τις τιμές αυτές».
Αυτή την πολιτική συγκράτησης του κόστους -με αξιοποίηση των συνεργειών που προκύπτουν για τους καθετοποιημένους ομίλους από την δραστηριοποίησή τους τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος- ακολουθεί η ΔΕΗ, μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς προμήθειας από τότε που ξεκίνησε ο κύκλος των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, προσφέροντας έκπτωση 38% και 31% αντίστοιχα στο πράσινο τιμολόγιό της για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, επ’ ωφελεία των πελατών της, δεδομένου ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά προμήθειας. Κύκλοι της Επιχείρησης αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της πελατοκεντρικής της προσέγγισης αναμένεται να κινηθεί στην ίδια «γραμμή» και για τον Αύγουστο, απορροφώντας σημαντικό μέρος του κόστους που προκύπτει από την «υψηλή τάση» που επικρατεί τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, όπου η μέση τιμή για τον τρέχοντα μήνα πέντε ημέρες πριν κλείσει αγγίζει τα 143 ευρώ/MWh (142,91 ευρώ/MWh), με αύξηση 45% σε σχέση με τον Ιούνιο.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι και στην αγορά χονδρικής τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται τάσεις εκτόνωσης μετά την «έκρηξη» των τιμών που είχε καταγραφεί νωρίτερα εντός του Ιουλίου και τις ακραίες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα τις βραδινές ώρες να καταγράφονται τιμές που έφτασαν τα 850 ευρώ/ ΜWh. Είναι ενδεικτικό ότι χωρίς ουσιώδεις αλλαγές στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής -με το φυσικό αέριο να καταλαμβάνει μερίδιο άνω του 40% και να ξεπερνά τις ΑΠΕ- και ενώ διατηρούνται οι συνθήκες υψηλής ζήτησης στον «διάδρομο» Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στα -υψηλά επίπεδα- των 150 ευρώ/MWh, με μέγιστες τιμές -τις βραδινές ώρες που «βγαίνουν εκτός» τα φωτοβολταϊκά στα επίπεδα των 470 ευρώ/MWh. Για σήμερα, η μέση τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 147,94 ευρώ/MWh, όσο και στη Βουλγαρία με την οποία παραμένει συζευγμένο για όλη την ημέρα. Στη Ρουμανία η τιμή διαμορφώνεται στα 185,43 ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία αγγίζει τα 200 ευρώ/MWh και στην Κροατία ανέρχεται στα 261,66 ευρώ/MWh.
Οι εξελίξεις στη χονδρεμπορική αγορά και τα σήματα για τα τιμολόγια Αυγούστου από την αγορά προφανώς θα συνεκτιμηθούν στις ασκήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό η έκτακτη εισφορά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Το ίδιο ενδεχομένως να ισχύσει και για το ύψος των επιδοτήσεων των κυμαινόμενων οικιακών τιμολογίων, Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τονίζει σταθερά ότι για τον υπολογισμό του φόρου θα συνεκτιμηθεί το πού θα κλείσει η χονδρεμπορική αγορά τον Ιούλιο αλλά και τα τιμολόγια που θα προσφέρουν οι πάροχοι για τον Αύγουστο. Είναι προφανές ότι χωρίς εκπτώσεις, τα πράσινα τιμολόγια θα κινηθούν αρκετά πάνω από τα επίπεδα των 20 λεπτών/κιλοβατώρα, άρα θα πρέπει να αντληθούν σημαντικοί πόροι από την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς για να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες επιδοτήσεις ώστε η τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο να διαμορφωθεί στα «κοινωνικά αποδεκτά» επίπεδα των 15 λεπτών που υπονοείται ότι είναι το σημείο αναφοράς, με βάση το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ στο οποίο βρίσκεται η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών.
Διαβάστε ακόμη