Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τον Αύγουστο, ώστε να θωρακιστούν από τις επερχόμενες αυξήσεις που προοιωνίζονται από την άνοδο 45% στις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρισμού σε σχέση με τον Ιούνιο. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της δανειακής σύμβασης ETEπ-ΔΕΠΑ Εμπορίας, την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση του έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο, μέσω της οποίας θα συγκεντρωθούν οι πόροι που θα δοθούν στις επιδοτήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, καθώς πρόκειται για φόρο, «πρέπει να υπάρχει ένας αριθμός στο νόμο», που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη μορφή «ευρώ ανά Μεγαβατώρα» φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά που επιβλήθηκε αντίστοιχη εισφορά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, το ύψος της ήταν 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα φυσικού αερίου και στη συνέχεια μετατράπηκε σε 5% της τιμής του φυσικού αερίου όπως διαμορφώνεται στον κόμβο TTF. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θα αντληθεί θα πρέπει να επαρκεί για να καλύψει τις επιδοτήσεις ώστε να διαμορφωθεί η τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα των 15 λεπτών, με σημείο αναφοράς -όπως όλα δείχνουν- το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ, του μεγαλύτερου «παίκτη» στην αγορά προμήθειας. Με άλλα λόγια, αν για παράδειγμα η χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Αύγουστο, που θα ανακοινωθεί το βράδυ της 1ης Αυγούστου, είναι 19 λεπτά την κιλοβατώρα (από 13,557 λεπτά την κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο) τότε θα δοθεί επιδότηση 4 λεπτών/KWh ώστε να διαμορφωθεί η τιμή στα 15 λεπτά που θεωρείται ως κοινωνικά ανεκτό επίπεδο. Εκτιμάται ότι και για τον μήνα Αύγουστο, η ΔΕΗ θα ενσωματώσει σημαντική έκπτωση στο πράσινο τιμολόγιό της ώστε να συγκρατηθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20 λεπτών/κιλοβατώρα. Η επιδότηση θα είναι ίδια για όλους τους παρόχους και γι’ αυτό στο ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα ρισκάρουν να χάσουν πελάτες ανακοινώνοντας υψηλές χρεώσεις που δεν θα καλύπτονται επαρκώς από την επιδότηση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει ασκήσεις επί χάρτου για να αποφασίσει το ποσό της έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που θα καθορίσουν εν πολλοίς το ύψος των πράσινων τιμολογίων του Αυγούστου και αυτά με τη σειρά τους το ύψος της επιδότησης. Αν και στην άσκηση μπαίνουν διάφορα νούμερα (από 50 -80 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου που θα ισχύσει η έκτακτη εισφορά), αυτό που διαμηνύεται αρμοδίως είναι ότι πρώτα θα δούμε τα τιμολόγια του Αυγούστου και μετά θα υπολογιστεί η εισφορά. Όπως δήλωσε προχθές η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου «περιμένουμε να δούμε πού θα κλείσει η χονδρική τον Ιούλιο, τι τιμές και εκπτώσεις θα ανακοινώσουν οι εταιρείες και στη συνέχεια θα καθορίσουμε τις επιδοτήσεις», αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιδοτήσεις και τους επόμενους μήνες, πέραν του Αυγούστου, εάν καταστεί αναγκαίο.

Τούτων λεχθέντων, έξι ημέρες πριν κλείσει ο Ιούλιος, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται στα 142,7 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 44,4% σε σχέση με τον Ιούνιο που είχε «κλείσει» στα 98,9 ευρώ/MWh.

Η νομοθετική ρύθμιση θα περιγράφει επίσης το πώς προσδιορίζεται η επιδότηση και οι δικαιούχοι της. Κατά την εξαγγελία των μέτρων την εβδομάδα που πέρασε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε αναφέρει ότι η επιδότηση θα δοθεί στα νοικοκυριά που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα), με καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες για τον Αύγουστο. Εκτός της περιμέτρου της επιδότησης βρίσκονται οι επιχειρήσεις (για τις οποίες ανακοινώθηκε ως μέτρο ελάφρυνσης η μη επιστροφή αναδρομικά των ποσών για το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ που κατέβαλαν ενώ δεν το δικαιούνταν) και τα νοικοκυριά με σταθερά τιμολόγια, που φέρουν το μπλε χρώμα στην παλέτα των τιμολογίων και είναι εξάμηνής ή δωδεκάμηνης διάρκειας. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους τιμολόγια που ενώ προσφέρουν σταθερή χρέωση για κάποιο διάστημα, π.χ. τρεις μήνες, «χρωματίζονται» κίτρινα καθώς είναι μικρότερης διάρκειας από το εξάμηνο που είναι η ελάχιστη διάρκεια για τα μπλε τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να εξαιρεθούν και αυτά από τις επιδοτήσεις, καθώς παρά το χρώμα τους προσομοιάζουν περισσότερο σε σταθερά παρά σε κυμαινόμενα τιμολόγια.

Διαβάστε ακόμη