Απομένουν εννιά ημέρες μέχρι να ανακοινωθούν τα νέα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος τα οποία όπως φαίνεται θα είναι αυξημένα, την ώρα που συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στην αγορά ενέργειας, από τις αυξήσεις στην χονδρική τιμή ρεύματος. Με το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών να είναι εκτεθειμένο στις διακυμάνσεις των τιμών, εξαιτίας του γεγονότος ότι παραμένουν σε κυμαινόμενα τιμολόγια, τα περισσότερα νοικοκυριά «αναμένουν στο ακουστικό τους» για να δουν το ύψος των επιδοτήσεων που θα ανακοινωθούν στις αρχές Αυγούστου.
Τους προηγούμενους μήνες η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών παρέμειναν κατά κύριο λόγο στα «πράσινα» τιμολόγια είτε από αδράνεια, είτε επειδή δεν πείστηκαν ότι θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό όφελος εάν έμπαιναν σε ένα σταθερό τιμολόγιο, παρότι πολλά από τα προϊόντα αυτά προσφέρονται σε ανταγωνιστικές τιμές. Την ίδια ώρα, πηγές της αγοράς τονίζουν στο energygame.gr πως «Εάν υπήρχε προθεσμιακή αγορά που να λειτουργεί εύρυθμα, με βάθος και εμπορευσιμότητητα και αποτελεσματικοί μηχανισμοί αντιστάθμισης κινδύνου δεν θα φτάναμε σε αυτά τα αποτελέσματα σε σχέση με την εκτίναξη των τιμών». Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «Η συγκεκριμένη συζήτηση ξεκίνησε πολύ πριν την ενεργειακή κρίση» και υπογραμμίζουν εκτός των άλλων την ανάγκη να υπάρχουν μακροπρόθεσμα διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού (PPA) στην αγορά. Να σημειωθεί εδώ πως μέσα στο επόμενο διάστημα ένα «πακέτο» έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 2GW που έχουν υπογράψει συμβάσεις «πράσινων» PPAs με ενεργοβόρες βιομηχανίες, αναμένεται να λάβουν οριστική προσφορά σύνδεσης. Όμως το ερώτημα είναι εάν αρκεί αυτή η κίνηση.
Το γεγονός ότι η χονδρική τιμή ρεύματος κινείται ανοδικά κατά 40% περίπου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημαίνει ότι θα διαφοροποιηθεί ο μηχανισμός διακύμανσης που υπάρχει στα «πράσινα» τιμολόγια. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός περιλαμβάνει το ανώτατο και κατώτατο όριο που έχει ορίσει ο εκάστοτε προμηθευτής και δεν ενεργοποιείται παρά μόνο όταν η τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα είναι εντός των ορίων. Επομένως, από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξαρτηθεί το πόσο θα επιβαρυνθούν τελικά οι λογαριασμοί ρεύματος.
Σήμερα, αν και μειωμένη κατά 35% σε σχέση με τη Δευτέρα οπότε και είχε εκτοξευτεί στα 220 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η μέση χονδρική τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας παραμένει στα ύψη (140 ευρώ ανά μεγαβατώρα), με την Ελλάδα να διατηρεί τη θέση της μεταξύ των τριών ακριβότερων αγορών στην Ευρώπη.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό μείγμα, οι ΑΠΕ τις τελευταίες 30 ημέρες διατηρούν σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας την πρωτιά με 39,44%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με μερίδιο 36,4%, οι εισαγωγές με μερίδιο 8,8% και ο λιγνίτης το 5,63%. Η συμμετοχή του λιγνίτη τις προηγούμενες ημέρες ξεπέρασε το 10% προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση από τις χώρες βόρεια της Ελλάδας τις βραδινές ώρες, μια εξέλιξη που «ούτε ρίχνει την τιμή του ρεύματος ούτε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», όπως αναφέρει σε σχόλιο του το Green Tank.
Εξηγώντας γιατί ο λιγνίτης έχει επανέλθει στο ημερήσιο μείγμα, το Green Tank επισημαίνει πως: «Δεν έχουμε αρκετές ώρες της ημέρας ΑΠΕ, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος της ενέργειας που παράγουν περικόπτεται λόγω έλλειψης υποδομών αποθήκευσης. Η μέση ημερήσια τιμή χονδρεμπορικής είναι εξαιρετικά υψηλή, καθώς κυμαίνεται ανάμεσα στα 150 με 220 ευρώ/MWh. Έτσι, την ώρα που η τιμή ρύπων στο Χρηματιστήριο Ρύπων διαμορφώνεται γύρω στα 67 ευρώ ανά τόνο CO2, ο ακριβός λιγνίτης έχει περιθώριο κέρδους. Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, η ηλεκτροπαραγωγή των λιγνιτικών μονάδων δεν συμπεριλήφθηκε στα μέτρα για φορολόγηση των “ουρανοκατέβατων” υπερκερδών» και τέλος υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα.
Διαβάστε ακόμη