Καλά κρατεί ο «καύσωνας» στα Χρηματιστήρια Ενέργειας των χωρών των Βαλκανίων, εκτοξεύοντας κατά 72,69% σήμερα τη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος που διαμορφώνεται στα 219,28 ευρώ/MW. Πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη, μετά την Αλβανία (236,68 ευρώ/ΜWh) και το «δίδυμο» Βουλγαρίας-Ρουμανίας (229,24 ευρώ/ΜWh).

Την ίδια στιγμή, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα διατηρείται και το «μοτίβο» των ακραίων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων (που βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) και των «υπερυψηλών» πτήσεων των τιμών μεταξύ 8 με 10 το βράδυ. Έτσι, η ελάχιστη τιμή για σήμερα να διαμορφώνεται στα 100 ευρώ/MWh και τη μέγιστη τιμή να «πετά» στα 850 ευρώ/ΜWh (για την ώρα 21.00-22.00), οπότε κορυφώνεται παράλληλα η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αλλά και η παραγωγή των θερμικών μονάδων, με παράλληλη ελαχιστοποίηση της παραγωγής από τις μονάδες ΑΠΕ. Είναι η υψηλότερη μέγιστη τιμή που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησε η περιφερειακή κρίση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη στις αρχές του μήνα που προδιαγράφει μεγάλες αυξήσεις στα ειδικά τιμολόγια για το μήνα Αύγουστο, με δεδομένο ότι εννέα ημέρες πριν κλείσει ο «καυτός» Ιούλιος, η μέση χονδρεμπορική τιμή για το μήνα ανέρχεται στα 142,27 ευρώ/MWh, αυξημένη σχεδόν κατά 45% σε σχέση με τον Ιούνιο. Εξέλιξη που ασφαλώς φέρνει ακόμα πιο κοντά τα μέτρα ανάκτησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών.

Το σημερινό άλμα των χονδρεμπορικών τιμών -μετά την «ανάπαυλα» του Σαββατοκύριακου- αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στην αύξηση της ζήτησης σε όλο τον «άξονα» Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ λόγω των συνθηκών άπνοιας που αναμένεται να επικρατήσουν σήμερα στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των αιολικών και φωτοβολταϊκών στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής περιορίζεται στο 25,85%, ενώ το μερίδιο του φυσικού αερίου είναι 43,20% και των λιγνιτών αγγίζει το 10%, με τέσσερις μονάδες να προγραμματίζεται να τεθούν σε λειτουργία. Οι εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες απορροφούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης. Οι ίδιες πηγές εντοπίζουν το «σημείο πίεσης» στη Ρουμανία, όπου το πυρηνικό εργοστάσιο Τσερναβόντα θα βρίσκεται εκτός λειτουργίας έως αύριο. Παράλληλα, όπως αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα, «μπήκαν στην πρίζα» παλαιάς τεχνολογίας λιγνιτικές μονάδες για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση λόγω της επιμονής των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών για τη χώρα., η αγορά ηλεκτρισμού της οποίας είναι συζευγμένη με της Βουλγαρίας που είναι με τη σειρά της συζευγμένη με την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση εκτός του κάδρου των υψηλών τιμών βρίσκεται η αγορά ηλεκτρισμού της Ουγγαρίας από την οποία είχε ξεκινήσει το πρώτο κύμα του «ηλεκτρικού καύσωνα», με χονδρεμπορική τιμή για σήμερα 120 ευρώ/MWh.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που προκύπτει συντηρεί τον προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Προκάλεσε επίσης την έντονη αντίδραση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με την ΕΒΙΚΕΝ να κάνει λόγο για «κατάσταση εκτός ελέγχου», προσθέτοντας ότι «τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν φαίνεται ότι δεν επαρκούν».

Τι λέει η ΕΒΙΚΕΝ

Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, «όταν το 2021 όλες οι συμβάσεις της βιομηχανίας με σταθερές τιμές ηλεκτρισμού «έσπασαν» και μετατράπηκαν σε χρέωση στη βάση των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου ο κλάδος αντέδρασε και κατήγγειλε ότι διαμορφώνονται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών, εφόσον οι τιμές της χονδρεμπορικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια της λιανικής και οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν έχουν κανένα ρίσκο». Προσθέτει ότι οι αρμόδιοι σύστησαν στις βιομηχανίες η σύναψη  μακροχρόνιων συμβάσεων για την προμήθεια ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά  («πράσινα» PPA) για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά «Κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως  αναποτελεσματικό καθώς  με τη δύση του ηλίου τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση».

Η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει ότι «εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWH, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής των μονάδων». Καταλήγει δε ότι πλήττεται η παραγωγική βάση της χώρας καθώς οι βιομηχανίες αδυνατούν να μετακυλίσουν το κόστος και καλεί τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης των βιομηχανιών.

Διαβάστε ακόμη