Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μέσα στα επόμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που θα εξαγγείλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να δίνεται η δυνατότητα και στις εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies- ESCO) να παρέχουν τη χρηματοδότηση σε νοικοκυριά και η αποπληρωμή των δαπανών να γίνεται μέσω της μείωσης των λογαριασμών ρεύματος που θα προκύπτει από τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας.

Στόχος είναι η δυνατότητα ομαδοποίησης παρεμβάσεων σε κατοικίες από τις εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών. Να μπορεί για παράδειγμα μια εταιρεία να ομαδοποιεί 100 περιπτώσεις διαμερισμάτων νοικοκυριών. Το πρώτο ζητούμενο είναι να μπορούν να εξετάζουν τα έργα πιο οργανωμένα, να τους δίνεται ένας τρόπος πρόσβασης σε επιδότηση, ακόμα και τη δυνατότητα να συμβληθούν με μια τράπεζα. Το δεύτερο ζητούμενο είναι να μπορούν οι εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών να είναι σε θέση να προχωρούν σε προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων που θα έχουν συγκεκριμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η προτεραιοποίηση αυτή θα γίνεται με βάση την αξιολόγηση των πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων. Είναι μια σύνθετη διαδικασία, αλλά βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αλλαγών που θα επέλθουν στα νέα προγράμματα εξοικονόμησης που θα αφορούν κατοικίες.

Στο «μικροσκόπιο» του ΥΠΕΝ βρέθηκε και ένα πρόγραμμα που να αφορά αποκλειστικά τις πολυκατοικίες, αλλά φαίνεται ότι εγκαταλείπεται. Το εμπόδιο σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα είναι η απροθυμία των ιδιοκτητών να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Να σημειωθεί πως το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο αλλαγών στο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής της μεθοδολογίας υπολογισμού των ενεργειακών κλάσεων. Ο ΚΕΝΑΚ περιλαμβάνει τη μεθοδολογία υπολογισμού των θερμομονωτικών χαρακτηριστικών της εξωτερικής επιφάνειας του κτιρίου και άλλων παραγόντων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως οι εγκαταστάσεις θέρμανσης/κλιματισμού.

Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αποτελεί ένα «αγκάθι», καθώς οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι εύκολα επιτεύξιμοι και απαιτούν και έναν μεγάλο όγκο κονδυλίων που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου. Υπενθυμίζεται, πως από την επόμενη χρονιά θα απαγορευτούν οι επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης.

Πάντως, το ΥΠΕΝ σκέφτεται να προχωρήσει στην ενεργοποίηση δύο προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα στο επόμενο διάστημα. Το ένα πρόγραμμα θα αφορά αποκλειστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η μέση επιδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κυμαίνεται στα 12.500 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 60 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα ανοίξει ένα πρόγραμμα που θα κινείται στο πρότυπο του κλασικού «εξοικονομώ».

Διαβάστε ακόμη