Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 20 ετών φέτος, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για κλιματισμό καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αναφέρει σε έκθεσή του την Παρασκευή, 19 Ιουλίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με το Reuters.

Η τάση αυτή, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2025, θα στηρίξει τη συνεχιζόμενη χρήση της ενέργειας από άνθρακα, ακόμη και όταν αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, προέβλεψε.

Η αύξηση της χρήσης κλιματιστικών αναμένεται να συνεχιστεί ως ο κύριος μοχλός αύξησης της ζήτησης, μετά από ένα έτος παγκόσμιων θερμοκρασιών ρεκόρ και σοβαρών καυσώνων που ώθησαν τα δίκτυα να διατηρήσουν μια αξιόπιστη αλλά πιο βρώμικη παροχή βασικού φορτίου από πηγές όπως ο άνθρακας.

Η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) τραβά επίσης την προσοχή στα πρότυπα ζήτησης από τα κέντρα δεδομένων, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη, τις προβλέψεις ζήτησης και την ενεργειακή απόδοση, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 4% το 2024, που θα είναι ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης από το 2007, ενώ η τάση αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το 2025, σε σύγκριση με την αύξηση της ζήτησης κατά 2,5% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ.

Η Ινδία αναμένεται να ηγηθεί της αύξησης της ζήτησης το επόμενο έτος, με αύξηση περίπου 8% το 2024, ενώ η Κίνα αναμένεται να καταγράψει ρυθμό αύξησης 6% το έτος, μειωμένο κατά 1% σε σχέση με το 2023, καθώς η κινεζική οικονομία συνεχίζει να αναδιαρθρώνεται, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΙΕΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακάμψει από δύο χρόνια συρρίκνωσης, αυξάνοντας κατά 1,7%, αλλά παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί ο ρυθμός, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να ανακάμψουν κατά 3% μετά από πτώση το 2023 λόγω του ήπιου καιρού.

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται επίσης να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με το συνολικό μερίδιο της πηγής στην παγκόσμια προσφορά να προβλέπεται στο 35% το 2025, αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το 2023, γεγονός που αναμένεται να ωθήσει την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να ξεπεράσουν το μερίδιο της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο παγκόσμιο μείγμα.

Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προβλέπεται επίσης να ξεπεράσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα το 2025, αλλά η πιο ρυπογόνος πηγή αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική το 2024, προσθέτοντας λιγότερο από 1% ανάλογα με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως στην Κίνα.

Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα βρίσκονται σε οριακό σημείο, με μικρή αύξηση που αναμένεται φέτος, προτού υποχωρήσουν το 2025, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Διαβάστε ακόμη