Το μέτρο των επιδοτήσεων αναμένεται να ανακουφίσει τους πολίτες που βρίσκονται στα κυμαινόμενα τιμολόγια, αλλά μέχρι να ανακοινωθούν οι τελικές τιμές των επιδοτήσεων δεν μπορεί να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα. Οι πάροχοι ενέργειας βρίσκονται σε μια διαδικασία συσκέψεων με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών. Αυτή τη στιγμή, η μέση χονδρική τιμή κινείται πάνω από 20%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που σημαίνει ότι αν δεν αλλάξουν εκπτωτική πολιτική οι πάροχοι τότε θα δούμε αυξήσεις στα τιμολόγια. Πρόθεση του υπουργείου ενέργειας είναι η τιμή της κιλοβατώρας μετά τις επιδοτήσεις κατά μέσο όρο στα πράσινα τιμολόγια να μην ξεπερνά τα 15 με 16 λεπτά.
Πώς αντιδρά η αγορά
Μέσα σε αυτό πλαίσιο υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις στην αγορά ενέργειας για το timing των αποφάσεων της κυβέρνησης, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές της χονδρικής παρουσιάζονται τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Το γεγονός, δηλαδή, πως η επίσημη εξήγηση για το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πως αφενός είναι προσωρινό, αφετέρου σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα προβλήματα των διασυνδέσεων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν δικαιολογεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αυτές τις γρήγορες αποφάσεις. Μιλώντας στο energygame.gr «βλέπουν» μια προσπάθεια αποδόμησης των σταθερών τιμολογίων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως τα call center των εταιρειών δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας από πελάτες σταθερών τιμολογίων. «Καταστρέφουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στα μπλε τιμολόγια» τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς. Να σημειωθεί βέβαια πως το τελευταίο δίμηνο σε αρκετές εταιρείες υπάρχει μετακίνηση κυρίως σε κυμαινόμενα (κίτρινα) τιμολόγια και όχι σε μπλε. Αποτελεί ερώτημα το γεγονός πως ενώ υπάρχουν σταθερά τιμολόγια που προσφέρονται ακόμη και με 9,5 λεπτά δεν «πείθουν» τους καταναλωτές οι οποίοι παραμένουν στην πλειοψηφία τους στο ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο. Για παράδειγμα σε πάροχο ενέργειας το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε αύξηση 30% στα κίτρινα τιμολόγια και μείωση των πελατών του πράσινου τιμολογίου. Οι πάροχοι ενέργειας δεν έχουν καταλήξει εάν θα αλλάξουν την εκπτωτική τους πολιτική στα πράσινα τιμολόγια και περιμένουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας στο τέλος του μήνα. Άλλο στέλεχος της αγοράς αναφέρει στο energygame.gr πως δεν θα υπάρξουν πολύ μεγάλες σε σύγκριση με τις τιμές του Ιουλίου, εξηγώντας πως οι προμηθευτές έχουν προαγοράσει ποσότητες ρεύματος που προσφέρουν μέσω των τιμολογίων. Το ίδιο στέλεχος επαναφέρει μια παλιά πρόταση και συγκεκριμένα την εφαρμογή ενός ασφάλιστρου αποζημίωσης ισχύος, όπου με ένα μικρό ποσό θα εξασφαλίζεται ότι τα spikes που εμφανίζονται σε περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, δεν θα μεταφέρονται στους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων.
Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις
Επομένως, την 1η Αυγούστου θα γνωρίζουν οι πολίτες τις τελικές τιμές των ειδικών τιμολογίων (πράσινων). Υπενθυμίζεται, πως με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας η υψηλότερη επιδότηση θα δοθεί στα νοικοκυριά που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν για κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες, ενώ εκτός των επιδοτήσεων βρίσκονται τα σταθερά τιμολόγια, εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας. Οι πόροι θα αντληθούν από το τέλος που θα επιβληθεί στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Το ύψος της εισφοράς θα προσδιοριστεί και αυτό στις αρχές Αυγούστου. Με βάση τις τιμές του χρηματιστηρίου ενέργειας η μέση χονδρική τιμή ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 159 ευρώ λίγο αυξημένη σε σχέση με χθες, ωστόσο η μέγιστη τιμή της στις 9 το βράδυ θα φτάσει τα 653 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή με 43,26%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με 32,57% και ο λιγνίτης με 10,62%.
Διαβάστε ακόμη