Η επιτυχής σύζευξη των ενεργειακών αγορών παραμένει ζητούμενο για την εξομάλυνση των τιμών, τονίζει με ανάρτησή του στο LinkedIn, ο ο Ειδικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος.

Η ανάρτηση του κ. Τσάφου στο LinkedIn

«Αυτή η εικόνα έχει γίνει αρκετά συνηθισμένη στη γειτονιά μας τις τελευταίες δέκα ημέρες. Τις βραδινές ώρες, οι τιμές όχι μόνο φτάνουν σε ακραία επίπεδα, αλλά διαφέρουν σημαντικά από το ένα μέρος στο άλλο. Είναι πλέον σύνηθες οι τιμές να διαφέρουν κατά 6πλάσια, 7πλάσια ή και 10πλάσια νούμερα μεταξύ χωρών που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά η μία στην άλλη.

Αυτή η κατάρρευση της σύζευξης της αγοράς εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του συστήματος – και υπογραμμίζει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται σε μια χώρα, μπορούν να έχουν σε μεγάλο αριθμό άλλων χωρών.

Οι τιμές αυτές μας δείχνουν επίσης πώς μοιάζει η αγορά όταν δεν υπάρχει επαρκής διασυνδεσιμότητα – και πόσο γρήγορα οι τιμές μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Καθώς εξετάζουμε τις μελλοντικές διασυνδέσεις, αξίζει να έχουμε κατά νου αυτή την εικόνα. Όταν το κόστος της έλλειψης μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά, η υπόθεση της επέκτασης των διασυνοριακών διασυνδέσεων γίνεται πολύ πιο επιτακτική».

 

Διαβάστε ακόμη