Θετική εξέλιξη για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τις εταιρείες προμήθειας αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να μην ζητηθούν πίσω τα ποσά που αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ του χαμηλού συντελεστή στη βάση του οποίου υπολογιζόταν το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για τις επιχειρήσεις αυτές και του υψηλού συντελεστή που κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουν, στη βάση της κοινοτικής νομοθεσίας. Μόνο για τη διετία 2019-2020 το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 110 εκατ. ευρώ, ενώ δυνητικές οφειλές από το «μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ» που πλήρωναν οι επιχειρήσεις χωρίς να το δικαιούνται υπάρχουν και για την περίοδο 2021-2023 που δεν έχουν ακόμα υπολογιστεί.
Το συνολικό ποσό που εξοικονομείται για τις επιχειρήσεις (που προέρχονται κυρίως από τον πρωτογενή τομέα) και για το οποίο οι προμηθευτές δεν θα μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν από τους πελάτες τους και να αποδώσουν στον ΔΑΠΕΕΠ για όλη την πενταετία 2019-2023 εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Είναι ένα ποσό που είχε υπολογιστεί στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που έχει καταστεί ελλειμματικός (με έλλειμμα που βαίνει αυξανόμενο) και για τον οποίο το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης.
Για το θέμα της κάλυψης του κενού ερωτήθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και απάντησε ότι θα καλυφθεί με τα 200 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη μεταρρύθμιση του ΕΛΑΠΕ. Το ποσό αυτό θα εισρεύσει στον Υπολογαριασμό Νέων Εργων του ΕΛΑΠΕ, ενώ τα ποσά που θα εισπράττονταν από το ΕΤΜΕΑΡ θα κατέληγαν σε άλλο λογαριασμό. Την ίδια στιγμή, κύκλοι της αγοράς υπογραμμίζουν ότι εάν δεν καταλογιστούν τα ορθά ποσά για το ΕΤΜΕΑΡ από την 1η Ιανουαρίου 2019 πρόκειται περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης και είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα εγκληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «Η εγκριτική για το ΕΤΜΕΑΡ καθορίζει ότι θα πρέπει να καθοριστεί ένα μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ εκ των προτέρων (ex ante) και εκ των υστέρων (ex post) γίνεται έλεγχος. Όμως, ποτέ δεν καθορίστηκαν ποιοι δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ και συνέχισε να χρεώνεται ο καθένας βάσει της τάσης που ήταν χρεωμένος μέχρι και σήμερα και αφέθηκε στον πατριωτισμό όλων να μπουν στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ για να χρεωθούν απολογιστικά το σωστό ΕΤΜΕΑΡ». Και θέτουν στους υπεύθυνους το ερώτημα γιατί καθυστερεί η κοινοποίηση του νέου μηχανισμού και γιατί οφείλονται από το 2021 στις βιομηχανίες της χώρας 40 εκατ. ευρώ/έτος, ενώ σε κάποιες μεγάλες βιομηχανίες τα οφειλόμενα ποσά φτάνουν το 1 εκατ. ανά έτος.
Διαβάστε ακόμη