Το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας που παρατηρούνται στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, αγγίζοντας ορισμένες ώρες την ημέρα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ακόμη και τα 700 ευρώ/MWh καθιστά απαραίτητη την ανάγκη πρόσθετων διεθνών διασυνδέσεων. Οι διεθνείς διασυνδέσεις θα διασφαλίζουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διασυνοριακή ανταλλαγή ενέργειας, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης σε ανάρτησή του στο Linkedin.
Ειδικότερα, αναφέρει πως ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο βασικών διασυνδέσεων είναι απαραίτητο για την ενσωμάτωση της συνεχώς αυξανόμενης παραγωγής ΑΠΕ και του τεράστιου υπεράκτιου δυναμικού που αναπτύσσεται στις ευρωπαϊκές θάλασσες. «Πρέπει να αναδείξουμε αυτή την ανάγκη και να δράσουμε γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ενεργειακή μετάβαση και να φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων για το 2050», δήλωσε. Το βαλτωμένο δίκτυο διασυνδέσεων ανάμεσα στις Βαλκανικές χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο καύσωνα έχουν προκαλέσει τριγμούς στις αγορές και υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ μέσα από 10 ερωτήσεις – απαντήσεις επιδιώκει να δώσει απαντήσεις για το πρόβλημα των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και για την αναγκαιότητα επαναφοράς των επιδοτήσεων, οι οποίες θα δοθούν μέσα από την επιβολή ειδικού τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς με εργοστάσια φυσικού αερίου. Οι τιμές χονδρικής επηρεάζονται, κυρίως, από τις διασυνδεμένες Βαλκανικές χώρες, που δεν έχουν καλές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη (Κεντρική) Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει και όταν αυξάνονται, αλλά και όταν μειώνονται οι τιμές. Οι διασυνδέσεις επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά. Και επιδιώκουμε να έχουμε διασυνδέσεις -τις έχουμε βελτιώσει- για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν περίοδοι που φεύγει η ενέργεια στο εξωτερικό και ανεβαίνουν οι τιμές από τη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό και το αντίστροφο, περίοδοι που πέφτουν οι τιμές από την προσφορά φθηνής ενέργειας που έρχεται στο εξωτερικό. Τα παραπάνω, αφορούν στις τιμές της χονδρικής. Σε αυτές προστίθενται οι επιβαρύνσεις που αφορούν -κατά κύριο λόγο- στο κόστος λειτουργίας των δικτύων και τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουμε, είτε με χαμηλές χρεώσεις στους ευάλωτους είτε με πολύ μεγάλα ποσά επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη και στα νησιά, μέσω των ΥΚΩ. Τα ποσά αυτά, όταν θα ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις θα μειωθούν καθοριστικά.
Ο πρόσφατος καύσωνας στη ΝΑ Ευρώπη και η συνακόλουθη αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με ορισμένες μειώσεις στις διασυνοριακές ροές και μικρές μη διαθεσιμότητες παραγωγικής ικανότητας, των οποίων ο αντίκτυπος θα ήταν πολύ πιο μέτριος υπό κανονικές συνθήκες, προκάλεσαν σημαντική αύξηση των τιμών σε ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Ευρώπης, η οποία είναι πιο έντονη κατά τις ώρες 20-22 CET, δηλαδή όταν η παραγωγή από φωτοβολταϊκά σβήνει, σχολιάζει ο ΑΔΜΗΕ. Οι τιμές αυτές επιβαρύνουν τους καταναλωτές της περιοχής, παρά τη σχετικά άφθονη προσφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία οι τιμές χονδρεμπορικής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις χώρες από την Ουγγαρία και την Ουκρανία μέχρι και τη Βουλγαρία και την Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά κόρον, ενώ αντίθετα από τη Φινλανδία και την Αυστρία μέχρι και την Ισπανία και την Πορτογαλία κινούνται χαμηλότερα. Εκτός από τον ταυτοχρονισμό των υψηλών θερμοκρασιών (που σημαίνουν υψηλή ζήτηση) και τιμών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρατηρείται και μείωση των εξαγωγών από την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Σερβία προς την Ουγγαρία –δημιουργώντας έλλειμμα ενέργειας στη χώρα που επιχειρείται να καλυφθεί από τις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Την ίδια στιγμή, παρατηρήθηκε και περιορισμός στη μεταφορική ικανότητα στη διασύνδεση Βουλγαρίας-Ρουμανίας, εντείνοντας το πρόβλημα.
Η ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργήθηκε για να αυξήσει τη ρευστότητα, την αποδοτικότητα, την κοινωνική ευημερία και την ανθεκτικότητα σε φαινόμενα όπως αυτό που περνάει η ΝΑ Ευρώπη και για να επιτευχθεί σταδιακά η σύγκλιση των τιμών μεταξύ των ζωνών υποβολής προσφορών. Ωστόσο, αν και η Ευρώπη έχει διανύσει πολύ δρόμο και έχει κάνει βήματα, η βέλτιστη κατανομή των πόρων δεσμεύεται από τη διαθέσιμη ικανότητα διασύνδεσης.
«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε την ενεργειακή μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας με αυξημένη διείσδυση της διαλείπουσας παραγωγής, διατηρώντας παράλληλα τις διαφορές θέσης σε μέτρια επίπεδα και τις αιχμές των τιμών σε περιορισμένο επίπεδο, χρειαζόμαστε πολύ μεγαλύτερη διασυνοριακή ικανότητα για να επιτρέψουμε τις απαιτούμενες ανταλλαγές ενέργειας, τόσο στις αγορές spot όσο και στις αγορές εξισορρόπησης», σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ.
Διαβάστε ακόμη