Το στίγμα του υπό αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, χθες στη Βουδαπέστη.

Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, το βασικό χαρακτηριστικό του νέου ΕΣΕΚ είναι ότι εξορθολογίζει τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, με μείωση του εκτιμώμενου ποσού κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 και επιπλέον κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο 2030-2050 σε σχέση με την αρχική εκδοχή του νέου ΕΣΕΚ που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Οκτώβριο που έκανε λόγο για επενδύσεις της τάξης των 200 δισ. ευρώ σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξοικονόμηση πόρων θα προκύψει -μεταξύ άλλων- από την επανεξέταση των απαιτούμενων δαπανών σε τομείς όπως η εξοικονόμηση κτιρίων και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που δεν θεωρούνται ώριμες, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την υφυπουργό, το νέο ΕΣΕΚ εξακολουθεί να αποτυπώνει τη φιλοδοξία της Ελλάδας να είναι στην πρώτη ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό αντανακλάται στον στόχο για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 59% έως το 2030, αρκετά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό στόχο του 55%. Την ίδια στιγμή, προβλέπεται ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα συμμετέχουν στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας κατά 42,8% (έναντι 42,5% που είναι ο ευρωπαϊκός στόχος) και κατά 75,9% στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό στόχο για ποσοστό ΑΠΕ 69% στον ηλεκτρισμό.

Διαβάστε ακόμη