Για προσωρινή στρέβλωση της ευρωπαϊκής περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έκανε λόγο χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανακοινώνοντας έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ώστε στη συνέχεια να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και χώρες με τις οποίες είμαστε ηλεκτρικά διασυνδεδεμένοι όχι στο βαθμό που θα θέλαμε και αυτή είναι μια από τις αιτίες του προβλήματος». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το τελικό αποτέλεσμα από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς είναι να ανεβαίνει η τιμή της χονδρικής, ενώ ταυτόχρονα αυτό δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2022 όταν επιβλήθηκε έκτακτη εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 με την εφαρμογή της ειδικής εισφοράς 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF. Με το συγκεκριμένο μέτρο που καταργήθηκε στις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση συγκέντρωσε έσοδα για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός θα γίνει σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, την προσωρινότητα του φαινομένου της ανόδου των τιμών επισημαίνουν πηγές της αγοράς. «Επειδή πέντε ημέρες πήγαν ψηλά οι τιμές δεν σημαίνει ότι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρει παράγοντας της αγοράς στο energygame.gr και επισημαίνει πως οι συνθήκες κρίσης στο χώρο της ενέργειας ορίζονται μετά από απόφαση της Κομισιόν, η οποία βέβαια δικαιολογεί την απόφαση να ληφθούν έκτακτα μέτρα από τα κράτη μέλη. Το πρόβλημα φαίνεται σύμφωνα με αναλυτές να «ακουμπά» πάνω στη δομή και την οργάνωση του target model και το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούν να γίνουν αλλαγές και σε ποια κατεύθυνση.

Τις τελευταίες ημέρες οι πολύ υψηλές τιμές που καταγράφονται ευρύτερα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν προκαλέσει ερωτήματα και την αντίδραση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων. Όμως όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς υπάρχει ένα τεχνικής φύσεως πρόβλημα που δεν είναι στη δική μας αγορά, αλλά σε αυτές της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτές οι τιμές δεν προκύπτουν από το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης και σε καμία περίπτωση το πρόβλημα δεν οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης, καθώς αυτή δεν έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα στην Ελλάδα. «Σαν να υπάρχει τεχνική έλλειψη ισχύος επειδή δεν έχει μοντελοποιηθεί με σωστό τρόπο η ισχύς των διασυνδέσεων», προσθέτουν.

Την ίδια ώρα, πάντως συνεχίζεται το «ράλι» ανόδου στη χονδρική αγορά ρεύματος. Σήμερα καταγράφεται αύξηση 24%, στη μέση τιμή, σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται στα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη τιμή στις 9 το βράδυ φτάνει τα 759 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε σχέση με το ενεργειακό μείγμα το  40,22% της παραγόμενης ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 36,6% από φυσικό αέριο, το 8,08% από μονάδες λιγνίτη, το 5,6% από υδροηλεκτρικές μονάδες και το 5,5% από εισαγωγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη