Το ρεύμα και οι υψηλές τιμές που διαμορφώνονται, αποτελεί κομβικό ζήτημα για την κυβέρνηση και τα νέα μέτρα έχουν στόχο να απορροφήσουν σημαντικό μέρος του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός αφού έκανε λόγο για σημαντική «στρέβλωση της αγοράς ενέργειας», ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί έκτακτο τέλος στο ρεύμα για δύο μήνες στους παραγωγούς ενέργειας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση των λογαριασμών τον Αύγουστο. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, προκειμένου να στηριχθούν έμπρακτα οι καταναλωτές σε μια χρονική περίοδο που η ζήτηση για ρεύμα, ελέω υψηλών θερμοκρασιών, είναι μεγάλη.

«Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε μια τεράστια έξαρση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη Νοτιονατολική Ευρώπη, μέχρι την Ουγγαρία» τόνισε. Και εξήγησε: «Το τελικό αποτέλεσμα από αυτήν την στρέβλωση είναι πως καθώς ανεβαίνει η τιμή της χονδρικής αυτό θα χτυπήσει τους λογαριασμούς τους Αυγούστου». «Τους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας, ώστε να ανακουφιστούν οι λογαριασμοί τον Αύγουστο. Μια έκτακτη προσωρινή φορολόγηση των υψηλών κερδών για δύο μήνες» συνέχισε, προσθέτοντας: «Αύριο το πρωί ο Θ. Σκυλακάκης θα δώσει αναλυτική συνέντευξη με παραπάνω πληροφορίες».

«Το τέλος και το όφελος έχει και ευρωπαϊκή διάσταση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού υπενθύμισε ότι «δώσαμε πάνω από 10 δισ. ευρώ στην κρίση, φορολογώντας τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών», ανέφερε με νόημα: «Και ένας μήνας υψηλών λογαριασμών, ειδικά τον Αύγουστο που τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, αν μπορούμε να ανακουφίσουμε θα το κάνουμε». «Και με τα διυλιστήρια πήραμε την απόφαση να φορολογήσουμε τα κέρδη του 2023, ένα σεβαστό ποσό, γύρω στα 300 εκατ. με ένα ποσό να στηρίζει τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση» επεσήμανε ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα από την άνοδο των τιμών του ρεύματος. Την αναλυτική παρουσίαση των μέτρων αναμένεται να κάνει αύριο το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αν και ακόμα εκφράζονται ελπίδες ότι ο «καύσωνας διαρκείας» σε μια σειρά αγορών της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με τις οποίες διασυνδέεται η Ελλάδα, με αφετηρία την Ουγγαρία, που έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών, θα υποχωρήσει το επόμενο διάστημα, εντούτοις η πιθανότητα το φαινόμενο να γίνει «συστημικό» -όπως παρατηρούν στελέχη του ΥΠΕΝ-, μαζί με τα ανησυχητικά σήματα που στέλνουν οι προθεσμιακές αγορές για υψηλές τιμές μέχρι το φθινόπωρο, σήμαναν «κόκκινο συναγερμό», καθώς προϊδεάζουν για νέο κύμα αυξήσεων -για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- στα τιμολόγια που συνδέονται με τις χονδρεμπορικές τιμές.

Διαβάστε ακόμη