Η επαναφορά του έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης των «απροσδόκητων εσόδων» που καταγράφουν οι παραγωγοί ηλεκτρισμού λόγω του άλματος των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού και των ακραίων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καθώς και πιθανά μέτρα στήριξης των τελικών καταναλωτών -με έμφαση στους πιο ευάλωτους- από την μετακύλιση των αυξήσεων στα τιμολόγια λιανικής τίθενται επί τάπητος στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.
Αν και ακόμα εκφράζονται ελπίδες ότι ο «καύσωνας διαρκείας» σε μια σειρά αγορών της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με τις οποίες διασυνδέεται η Ελλάδα με αφετηρία την Ουγγαρία που έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών θα υποχωρήσει το επόμενο διάστημα, εντούτοις η πιθανότητα το φαινόμενο να γίνει «συστημικό» -όπως παρατηρούν στελέχη του ΥΠΕΝ-, μαζί με τα ανησυχητικά σήματα που στέλνουν οι προθεσμιακές αγορές για υψηλές τιμές μέχρι το φθινόπωρο σήμαναν «κόκκινο συναγερμό», καθώς προϊδεάζουν για νέο κύμα αυξήσεων -για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- στα τιμολόγια που συνδέονται με τις χονδρεμπορικές τιμές. Ενδεικτική της ανόδου των τιμών του ρεύματος….και στην κυβερνητική ατζέντα ήταν η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη κατά το χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ότι «Εάν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων στο ρεύμα, το κράτος θα είναι εδώ» που αφήνει ανοιχτή την πόρτα λήψης έκτακτων μέτρων εάν καταστεί ανάγκη, αν και ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο μέτρο που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος είναι η έκτακτη φορολόγηση των «υπερεσόδων» των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι για τον Ιούλιο μέχρι στιγμής, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά Ενέργειας διαμορφώνεται στα 131,46 ευρώ/MWh, με αύξηση άνω του 30% σε σχέση με τον Ιούνιο και πολύ έντονες διακυμάνσεις μέσα στην ημέρα, καθώς τις βραδινές ώρες -και ιδίως στη ζώνη 20.00-23.00- καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές τιμές, που για σήμερα φτάνει στα 650 ευρώ/ΜWh (μεταξύ 20.00 και 21.00), τιμή υπερδεκαπλάσια σε σχέση με την ελάχιστη τιμή των 53 ευρώ/ΜWh που καταγράφεται το μεσημέρι, όταν κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Όπως εξηγούν μιλώντας στο powergame.gr παράγοντες με άριστη γνώση της αγοράς, εδώ και μερικές ημέρες «Για 5 ώρες αιχμής 19.00-23.00 φαίνεται ότι υπάρχει υψηλή ζήτηση στην Ουγγαρία. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Αυστρία, Σλοβενία) και κάποιες των Βαλκανίων (Σερβία) έχουν μειώσει τη δυναμικότητα των διασυνδέσεων τους με την Ουγγαρία όπου παρατηρείται έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας και μένει μόνο ο «διάδρομος» από τα Βαλκάνια (Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία) για να καλύψει τη ζήτηση στην Ουγγαρία, διαμορφώνοντας πολύ υψηλές τιμές και στην εγχώρια αγορά τις ώρες αυτές λόγω του ισοζυγίου προσφοράς-ζήτησης». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «οι επιπτώσεις στη χώρα και στους τελικούς καταναλωτές είναι σημαντικές», προσθέτοντας ότι «Σίγουρα υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά για το όραμα της ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών και εάν υπάρχει έλεγχος στις αγορές». Καταλήγουν δε ότι «ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί και στη χώρα μας η μείωση των εξαγωγών ως έκτακτο μέτρο, καθώς η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται, ώστε το μήνυμα να φτάσει στις Βρυξέλλες και να δοθεί λύση. Γιατί δεν θα λύσουν το πρόβλημα η Ελλάδα και η Βουλγαρία…».
Σημειώνεται ότι την λήψη μέτρων σε περίπτωση που οι παρενέργειες από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Χρηματιστήρια της Ανατολικής Ευρώπης δεν αμβλυνθούν προανήγγειλε μέσω της συνέντευξής του στο energygame.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, δηλώνοντας ότι «αν οι τιμές δεν συγκρατηθούν θα αναζητήσουμε άλλους τρόπους αντίδρασης παρά τα πολύ μεγάλα εμπόδια που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του ΥΠΕΝ δείχνουν ότι οι τιμές που διαμορφώνονται στην Προημερήσια Αγορά για τους λόγους που προαναφέρθηκαν δημιουργούν και πάλι “windfall profits”, κάτι το οποίο ερευνά και η ΡΑΑΕΥ που σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr έχει στείλει στους παραγωγούς των μονάδων επιστολές ζητώντας τους διευκρινίσεις για το πώς διαμορφώνουν τις προσφορές τους στην DAM. Σχετικά στοιχεία έχει ζητήσει ο Ρυθμιστής και από το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Γι’ αυτό και το Υπουργείο εξετάζει την ανάκτηση των υπερεσόδων και προσανατολίζεται στην άμεση κατάθεση σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαβάστε ακόμη