Στα «χέρια» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου είναι τα στοιχεία που της παρέδωσε ο ΑΔΜΗΕ, με βάση τα οποία θα κρίνει η ρυθμιστική αρχή, εάν η ανάκτηση δαπανών του έργου θα γίνει κατά την κατασκευαστική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ πήγε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου χθες παρουσιάζοντας εκτενώς με στοιχεία γιατί δεν είναι βιώσιμο το έργο εάν δεν ξεκινήσει η ανάκτηση δαπανών την 1η Ιανουαρίου του 2025. Το κόστος επιβάρυνσης του Κύπριου καταναλωτή, κατά την κατασκευή του έργου, θα είναι 0,6 του σεντ ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με τη μελέτη κόστους οφέλους του έργου, που παρέδωσε ο ΑΔΜΗΕ, όπως ανέφερε την προηγούμενη βδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο ΑΔΜΗΕ στη χθεσινή συνεδρίαση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου υπογράμμισε πως οι νέες ρυθμιστικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει ο διαχειριστής προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως για το «Final Notice to Proceed», σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου. Αυτό έγινε σαφές και κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκπροσώπους των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, εκπροσώπων των υπουργείων Ενέργειας και της γαλλικής Nexans. Στελέχη της γαλλικής εταιρείας επεσήμαναν στη τηλεδιάσκεψη πως μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τη μεθοδολογία εσόδου, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, που θα βάλουν σε κίνδυνο το έργο. Επομένως, μέχρι τις 15 Αυγούστου, θα πρέπει να δοθεί το «ΟΚ» στην Nexans για να προχωρήσει το έργο.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι ένας αγώνας δρόμου σε σχέση με την αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους του έργου. Η αξιολόγηση θα γίνει από έναν οίκο ο οποίος θα επιλεγεί ανάμεσα σε 3-4 υποψήφιους. Από την αξιολόγηση της μελέτης θα κριθεί εάν θα συμμετέχει η κυπριακή πλευρά με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Υπενθυμίζεται, πως η κυπριακή κυβέρνηση αρχικά είχε αποφασίσει να καταβάλει τα 100 εκατ. ευρώ ως επιδότηση για το έργο. Οι αποφάσεις πλέον βρίσκονται στα χέρια της αρμόδιας αρχής, με το έργο να υποστηρίζεται σε επίπεδο κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου. Άλλωστε, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου εξηγώντας σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τη σημασία του έργου ανέφερε πως «χωρίς την ηλεκτρική διασύνδεση, η εκτίμηση μας στο Υπουργείο Ενέργειας είναι ότι με την υπερπαραγωγή από ΑΠΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με τη συμβατική παραγωγή, θα υπάρχει τόση πολύ ισχύς διαθέσιμη, τόσα πολλά Μεγαβάτ, που δεν θα μπορεί να καταναλωθεί εντός χώρας».

Διαβάστε ακόμη