Την Τρίτη (16/7) στις 10 π.μ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Μετά από μια μικρή ανάπαυλα -λόγω της πτώσης της ζήτησης που παρατηρείται κάθε Σαββατοκύριακο- οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος επέστρεψαν δριμύτερες στη διακεκαυμένη ζώνη των 200 ευρώ/MWh σήμερα.

Ειδικότερα, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (DAM) εκτοξεύεται σήμερα στα 191 ευρώ/MWh -όσο και η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά της Βουλγαρίας με την οποία η Ελλάδα είναι συζευγμένη-, με ημερήσια άνοδο της τάξης του 37%. Για άλλη μια φορά παρατηρείται το φαινόμενο των ακραίων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων -που προκαλεί προβληματισμό στη ΡΑΑΕΥ και παρακολουθεί με προσοχή και το ΥΠΕΝ- με ελάχιστη τιμή τα 60 ευρώ το μεσημέρι όταν κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και δεκαπλάσια τιμή (600 ευρώ) μεταξύ 20.00 και 21.00 το βράδυ, όταν περιορίζεται η παραγωγή των ΑΠΕ και καταγράφεται υψηλή ζήτηση και από τις γειτονικές χώρες.

Οι εκτιμήσεις για καύσωνα διαρκείας -σε συνδυασμό με το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης και τις ροές στις διασυνδεδεμένες με την Ελλάδα αγορές στον «άξονα» Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας, αλλά και στον «διάδρομο» Αλβανίας-Σερβίας-Ουγγαρίας προϊδεάζουν για διατήρηση των πιέσεων τις επόμενες ημέρες.

Το βέβαιο είναι ότι για τον πρώτο μισό του Ιουλίου η μέση χονδρεμπορική τιμή αγγίζει πλέον τα 130 ευρώ/MWh (128,46 ευρώ/MWh για την ακρίβεια), με αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με τον Ιούνιο. Αν η εικόνα αυτή δεν αλλάξει, τότε οι καταναλωτές που βρίσκονται στα πράσινα τιμολόγια και σε αρκετά από τα κίτρινα θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πραγματικά «καυτό» Αύγουστο από άποψη τιμών λιανικής του ρεύματος και κάποιοι ίσως αναζητήσουν….δροσιά στα σταθερά (μπλε) τιμολόγια που προσφέρουν οι πάροχοι…

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για αύριο 16 Ιουλίου: 

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:00 θα προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 10:30 ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.

Διαβάστε ακόμη