Οι καύσωνες και οι φθορές του χρόνου στις υποδομές προκαλούν διακοπές ρεύματος που γίνονται όλο και πιο συχνές και διαταραγμένες σε όλο τον κόσμο. Η αύξηση της ζήτησης για κλιματισμό κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού επιβαρύνει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ακραία ζέστη μπορεί επίσης να μειώσει την απόδοση των σταθμών παραγωγής ενέργειας και να προκαλέσει ζημιές στον εξοπλισμό.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά ακόμη και τα πιο ανεπτυγμένα έθνη δεν έχουν ανοσία. Στο Μαυροβούνιο, ένα μπλακάουτ τον Ιούνιο έκοψε την ηλεκτροδότηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε γειτονικές χώρες. Το περιστατικό προκλήθηκε από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως μια αύξηση της ζήτησης, μια κατεστραμμένη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από μια δασική πυρκαγιά και ανεπαρκής χωρητικότητα του δικτύου.

Παρόμοιες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Εκουαδόρ, όπου ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο απέτυχε, και στο Μεξικό, όπου η ανθηρή οικονομία και ο ζεστός καιρός πιέζουν το δίκτυο στα όριά του. Αυτές οι διακοπές μπορούν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις, καθώς διαταράσσουν τις μεταφορές, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η ζήτηση για κλιματισμό θα αυξηθεί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα δίκτυα. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στις γραμμές μεταφοράς.

Για να αποφύγουν μελλοντικές διακοπές ρεύματος, οι χώρες πρέπει να επενδύσουν στην αναβάθμιση των δικτύων τους. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή νέων γραμμών μεταφοράς, την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Το κόστος αυτών των αναβαθμίσεων θα είναι σημαντικό, αλλά είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση αξιόπιστου εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ορισμένες χώρες λαμβάνουν ήδη μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και γραμμές μεταφοράς. Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά την ανάπτυξη ενός “υπερδικτύου” που θα συνδέει χώρες και θα βελτιώνει την ανθεκτικότητα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επένδυση στον εκσυγχρονισμό του δικτύου δεν αφορά μόνο την αποφυγή διακοπών ρεύματος. Είναι επίσης απαραίτητη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη