Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα μια διευκρίνιση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι προμηθευτές και οι έμποροι λιανικής πώλησης προϊόντων με ενεργειακή σήμανση θα πρέπει να εμφανίζουν τις τάξεις της ενεργειακής σήμανσης στην οπτική διαφήμιση και το διαφημιστικό υλικό τους. Η σημερινή ανακοίνωση ακολουθεί μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2023 σχετικά με την ενεργειακή επισήμανση φούρνων και απορροφητήρων, η οποία όμως έχει επιπτώσεις και σε άλλα προϊόντα. Η απόφαση ανέφερε ότι δεν αρκεί μόνο η αναγραφή της κλάσης του προϊόντος (π.χ. “Α” ή “Β”) στις διαφημίσεις, αλλά είναι απαραίτητο να αναγράφεται και το σχετικό εύρος των κλάσεων (π.χ. “A++ έως D” ή “A έως G”). Από το 2021, οι κανόνες για την ενεργειακή επισήμανση έχουν επικαιροποιηθεί και αναβαθμιστεί για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, έτσι ώστε το εύρος να μην είναι ποτέ υψηλότερο από το “Α”. Για τα προϊόντα που δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί, ωστόσο, η πιο αποδοτική κατηγορία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ “A” και “A+++” και η λιγότερο αποδοτική δεν είναι πάντα “G”. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια στους καταναλωτές. Και η καθοδήγηση που δημοσίευσε σήμερα η Επιτροπή έχει ως στόχο να βοηθήσει τους προμηθευτές και τους εμπόρους να συνειδητοποιήσουν καλύτερα την απόφαση και να θέσουν σε εφαρμογή τις αλλαγές που απαιτούνται ως αποτέλεσμα αυτής.

Στο εξής οι οικονομικοί φορείς πρέπει να χρησιμοποιούν ένα γράμμα σε βέλος μαζί με τη σχετική σειρά κατηγοριών στην οπτική διαφήμιση των οικιακών φούρνων και απορροφητήρων, συμπεριλαμβανομένων των καταλόγων και άλλων υλικών προώθησης. Και οι προμηθευτές άλλων προϊόντων με ενεργειακή σήμανση που δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν ένα τέτοιο εικονογράφημα με τη σχετική σειρά, όπου είναι δυνατόν.

Η Επιτροπή παρέχει ήδη ένα εικονογράφημα που υπογραμμίζει την αναγκαία αλλαγή, όπως ισχύει για τις κοιλότητες των φούρνων. Τα σχετικά εικονογράμματα για φούρνους και απορροφητήρες θα διατεθούν στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για την Ενεργειακή Σήμανση (EPREL) και θα είναι αυτόματα ανακτήσιμα μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API) κατά τη διάρκεια του 2024. Θα ακολουθήσουν εικονογράμματα για καθεμία από τις άλλες σχετικές ομάδες προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη