Ο συνδυασμός καύσωνα και διακοπών ρεύματος είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, αλλά πρόκειται να γίνει πιο συχνό καθώς ο άνθρωπος συνεχίζει να θερμαίνει τον πλανήτη, τροφοδοτώντας καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα. Και αυτή η πραγματικότητα είναι που μας φέρνει αντιμέτωπους με μία αλήθεια σχετικά με την ευπάθεια της απόλυτης προστασίας της ανθρωπότητας από τη ζέστη: τον κλιματισμό.
Ο κλιματισμός δεν είναι τέλειος, τουναντίον σχολιάζει το CNN. Καταναλώνει ενέργεια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξακολουθεί να προέρχεται από ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι επιδεινώνει το ίδιο το πρόβλημα το οποίο «παλεύει» να μετριάσει. Επιπλέον, είναι διαθέσιμο μόνο σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν, διευρύνοντας περαιτέρω την κοινωνική ανισότητα. Αλλά αποτελεί επίσης σανίδα σωτηρίας ενάντια στην ολοένα και πιο βάναυση ζέστη – το πιο θανατηφόρο είδος ακραίων καιρικών συνθηκών. Επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν σε μέρη όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν κοντά στα όρια της επιβίωσης και όπου η ακραία ζέστη επιμένει ακόμη και τη νύχτα.
Η ζήτηση για κλιματισμό αυξάνεται εκρηκτικά και αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2050, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα εισοδήματα αυξάνονται. Το πρόβλημα είναι ότι, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, η πρόσβαση στον κλιματισμό χάνεται. Και πολλά ηλεκτρικά δίκτυα φτάνουν σε οριακό σημείο λόγω των ολοένα και συχνότερων ακραίων καιρικών συνθηκών και της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για ψύξη.
Στις ΗΠΑ, το γερασμένο δίκτυο σχεδιάστηκε «για τις καιρικές συνθήκες του παρελθόντος και όχι για τις καιρικές συνθήκες του μέλλοντος», δήλωσε ο Μάικλ Γουέμπερ, καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Ο αριθμός των μεγάλων διακοπών ρεύματος στις ΗΠΑ – που επηρεάζουν περισσότερους από 50.000 πελάτες και διαρκούν τουλάχιστον μία ώρα – διπλασιάστηκε μεταξύ του 2017 και του 2020, δήλωσε ο Μπράιαν Στόουν, καθηγητής με ειδίκευση στον αστικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό και σχεδιασμό στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.
Η αυξημένη ζήτηση για ψύξη κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα τον Αύγουστο του 2020 στην Καλιφόρνια ώθησε τον κύριο διαχειριστή του δικτύου της πολιτείας να διακόψει την παροχή ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.
Το 2021, κατά τη διάρκεια του καταιγιστικού κύματος καύσωνα που «έκαψε» τον βορειοδυτικό Ειρηνικό, ο εξοπλισμός ηλεκτροδότησης λύγισε από τη ζέστη, προκαλώντας κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για δεκάδες χιλιάδες άτομα, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Αλλά δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ το πρόβλημα. Τον Ιούνιο, όταν οι θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, τμήματα της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου αντιμετώπισαν πολύωρες διακοπές ρεύματος, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατακόρυφα. Ακόμη και οι σύντομες διακοπές ρεύματος μπορεί να είναι επικίνδυνες.
Η ζέστη μπορεί να επηρεάσει ζωτικά όργανα και να προκαλέσει θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, ακόμη και θάνατο. Αν το ρεύμα κοπεί όταν κάνει πολύ κρύο, οι άνθρωποι μπορούν να βάλουν πολλά ρούχα, να ανάψουν φωτιά ή να αγκαλιαστούν. «Αν κάνει πολύ ζέστη, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για δροσιά και αυτό ακούει στο όνομα: κλιματισμός. Ο συνδυασμός καύσωνα και διακοπής ρεύματος είναι το πιο θανατηφόρο γεγονός που μπορούμε να φανταστούμε σε σχέση με το κλίμα, τονίζει από την πλευρά του ο Στόουν.
Ο ίδιος και μια ομάδα επιστημόνων διερεύνησαν τις πιθανές επιπτώσεις ενός κύματος καύσωνα που συμπίπτει με μια πολυήμερη διακοπή ρεύματος που προκαλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα ή μια κυβερνοεπίθεση.
Εστιάζοντας στην Ατλάντα, το Ντιτρόιτ και το Φοίνιξ, εξέτασαν την επίδραση της έκθεσης στο εσωτερικό των σπιτιών των ανθρώπων, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα των παθήσεων που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος. Τα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα έντονα για το Φοίνιξ. Κατά τη διάρκεια ενός τετραήμερου συμβάντος καύσωνα και διακοπής ρεύματος, ο μισός πληθυσμός της πόλης – σχεδόν 800.000 άνθρωποι – θα χρειαζόταν νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω ζέστης, σύμφωνα με τα ευρήματα, ενώ περισσότεροι από 13.000 θα πέθαιναν.
Γιατί το να συνηθίζει κανείς τη δροσιά βλάπτει
Σε μια θλιβερή ειρωνεία, ο ευρέως διαδεδομένος κλιματισμός μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τους κατοίκους λιγότερο ανθεκτικούς στη ζέστη, επειδή είναι τόσο συνηθισμένοι στην δροσιά στα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ενώ οι πιθανότητες μιας συνδυασμένης πολυήμερης διακοπής ρεύματος και ενός κύματος καύσωνα μπορεί να είναι χαμηλές, εξακολουθεί να γίνεται όλο και πιο πιθανό καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται. Η δραστική μείωση της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη άμυνα κατά της ζέστης και των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά ο κόσμος έχει ήδη καταδικαστεί για αρκετές δεκαετίες σε αύξηση της θερμοκρασίας.
Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν τα τρωτά σημεία. Το να γίνει το δίκτυο πιο ισχυρό και ανθεκτικό είναι ένας από αυτούς. Αυτό περιλαμβάνει επισκευές και αναβαθμίσεις που λαμβάνουν υπόψη το κλίμα του μέλλοντος. Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων σταθμών παραγωγής ενέργειας και της διασφάλισης ενός ποικίλου φάσματος πηγών ενέργειας, θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυσή του.
Διαβάστε ακόμη