Στα χέρια του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου είναι η μελέτη κόστους οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου. Η μελέτη θα δοθεί σε οίκο αξιολόγησης για να πάρει στη συνέχεια η κυπριακή δημοκρατία την απόφαση εάν θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Τα «φώτα» όμως στρέφονται και στην άλλη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), όπου θα αποφασιστεί εάν η ανάκτηση δαπανών θα γίνει κατά την κατασκευαστική περίοδο. Διαφορετικά, όπως υποστηρίζει ο ΑΔΜΗΕ, το έργο δεν θα είναι βιώσιμο. Στις 15 Ιουλίου έχει κληθεί από τη ΡΑΕΚ ο ΑΔΜΗΕ όπως δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας ο Πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής Ανδρέας Πουλλικκάς.

Χθες, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ είπε ότι επιβεβαιώθηκε από τον διαχειριστή πως το κόστος επιβάρυνσης του Κύπριου καταναλωτή, κατά την κατασκευή του έργου, θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2025 και θα είναι 0,6 του σεντ ανά κιλοβατώρα. Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως «χωρίς την ηλεκτρική διασύνδεση, η εκτίμηση μας στο Υπουργείο Ενέργειας είναι ότι με την υπερπαραγωγή από ΑΠΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με τη συμβατική παραγωγή, θα υπάρχει τόση πολύ ισχύς διαθέσιμη, τόσα πολλά Μεγαβάτ, που δεν θα μπορεί να καταναλωθεί εντός χώρας».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον έναν και μοναδικό οίκο που θα αξιολογήσει τη μελέτη αυτός θα προκύψει ανάμεσα σε 3-4 υποψήφιους. Όπως ανέφεραν πηγές της κυπριακής κυβέρνησης το ζήτημα «είναι να πειστεί ο ρυθμιστής (ΡΑΕΚ) ότι χρειάζεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές κατά την κατασκευαστική περίοδο από τους κύπριους καταναλωτές για να πάει το έργο στην επόμενη φάση». Πάντως, στις 14 Αυγούστου πρέπει να «ανάψει» το πράσινο φως στη Nexans, οπότε θα ξεκινήσει επίσημα το έργο.

Διαβάστε ακόμη