Συνθήκες ισχυρού καύσωνα επικρατούν σήμερα στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού που καταγράφουν ημερήσιο άλμα 60%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 184,79 ευρώ/MWh (από 115, 55 ευρώ/MWh την Τετάρτη) και τη μέγιστη τιμή -στη ζώνη ώρας 21.00-22.00- να εκτοξεύεται στα 500 ευρώ/MWh, ξυπνώντας δυσάρεστες μνήμες από την ενεργειακή κρίση. Η έκρηξη των χονδρεμπορικών τιμών αποδίδεται στο κοκτέιλ αύξησης της ζήτησης -που σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, ιδίως τις μεσημεριανές ώρες και θα κορυφωθεί πάνω από το «φράγμα» των 10 GWh, μια από τις υψηλότερες αιχμές του φορτίου για φέτος- στη μία το μεσημέρι, της μείωσης της παραγωγής των ΑΠΕ κατά 21% και των πολύ αυξημένων τιμών που διαμορφώνονται στα Βαλκάνια και την Ουγγαρία.

Μάλιστα, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού της Ουγγαρίας που είναι σήμερα μακράν η ακριβότερη στην Ευρώπη με τιμή 263,99 ευρώ/MWh, τιμές πάνω από 450 ευρώ/MWh τις βραδινές ώρες και τη μέγιστη τιμή στις 21.00 το βράδυ (όταν στην Ελλάδα η τιμή εκτοξεύεται στα 500 ευρώ/MWh) να αγγίζει το πρωτοφανές επίπεδο των 940,16 ευρώ/MWh. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για…«καύσωνα εξ Ουγγαρίας» -με ευρύτερες παρενέργειες στις χονδρεμπορικές αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που φτάνουν έως και την Ελλάδα- που οφείλεται στη μείωση των εμπορικών ροών από την κεντρική Ευρώπη προς την Ουγγαρία, με παράλληλη μείωση της καθαρής μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας. Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και σε Ρουμανία και Ουγγαρία -που ξεπερνούν κατά πολύ τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα-, την απότομη μείωση της αιολικής παραγωγής στη Ρουμανία σε συνδυασμό με προβλήματα στην παραγωγή θερμοηλεκτρικών σταθμών της χώρας τις τελευταίες ημέρες και τη μείωση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Ρουμανίας- Βουλγαρίας. Καθώς λοιπόν απονέμεται όλη η εισαγωγική δυναμικότητα, η τιμή στην Ουγγαρία που εμφανίζει το μεγαλύτερο έλλειμμα ενέργειας διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα από τις γειτονικές χώρες και πιέζει προς τα πάνω και τις δικές τους τιμές, με αποτέλεσμα να βλέπουμε στο «διάδρομο» Ρουμανίας-Βουλγαρίας- Ελλάδας για σήμερα μέση χονδρεμπορική τιμή 184,79 ευρώ/ΜWh. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτό το περιβάλλον τιμών διαμορφώνεται σε περίοδο εξισορρόπησης των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF κοντά στα επίπεδα των 30 ευρώ/MWh και με τα δικαιώματα ρύπων κάτω από τα 70 ευρώ/ΜWh.

Για σήμερα στην Ελλάδα, στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής οι ΑΠΕ είναι πρώτες με μερίδιο 40,1% (έναντι 49,82% την Τρίτη) έπεται το φυσικό αέριο με 37,9% (από 32% μια ημέρα πριν) και ακολουθούν με 7,9% οι εισαγωγές, 5% ο λιγνίτης και 4,8% τα υδροηλεκτρικά. Προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, σε λειτουργία βρίσκονται οι περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου και δυο λιγνιτικές μονάδες, η Πτολεμαϊδα 5 και η Μελίτη.

Τούτων λεχθέντων, η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Ιούλιο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή λίγο κάτω από τα 114 ευρώ/MWh (από 98,89 ευρώ/MWh που έκλεισε τον Ιούνιο) προδιαγράφοντας συνέχιση της ανοδικής πορείας που ξεκίνησε από τον Μάιο και προϊδεάζοντας για περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων λιανικής που συνδέονται με τις χονδρεμπορικές τιμές (πράσινα και ex-post κίτρινα). Οι εξελίξεις παραπέμπουν σε περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας μεταξύ των εταιρειών προμήθειας (κάτι που φαίνεται να αποτυπώνεται και στα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιούνιο), με τα τμήματα πώλησης των εταιρειών να έχουν «πάρει φωτιά» το τελευταίο διάστημα …

Διαβάστε ακόμη