Δύο ακανθώδη ζητήματα «έβαλε στο τραπέζι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης ζήτησε από την υποψήφια Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δεσμευθεί ότι θα παρθούν λύσεις και μέτρα για δύο τομείς που επηρεάζουν βαθιά το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.

Η ενεργειακή κρίση επανέφερε στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας. Ως ενεργειακή φτώχεια χαρακτηρίζεται ο αποκλεισμός ή η ανεπαρκής πρόσβαση των νοικοκυριών σε υπηρεσίες ενέργειας. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός ορισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόνο λίγες είναι οι χώρες οι οποίες έχουν δημοσιοποιήσει εθνικούς ορισμούς. Η ενεργειακή δικαιοσύνη, ως κεντρική πολιτική συνισταμένη των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κρίσης, αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών. Η κατανομή του κόστους σε εταιρείες και πολίτες ανάλογα με τις δυνάμεις τους και η στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων θα αποτρέψει τις κοινωνικές εντάσεις και θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Ο κ. Μανιάτης μίλησε ακριβώς για την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και την καταπολέμηση των πρακτικών χειραγώγησης και κερδοσκοπίας των τιμών ηλεκτρισμού σε βάρος των καταναλωτών.

Η ενεργειακή φτώχεια είναι μια μόνο πτυχή της νέας διεθνούς ενεργειακής πραγματικότητας που χαρακτηρίζεται από πυκνότητα γεγονότων διασυνοριακής εμβέλειας που επηρεάζουν ενιαία τον παγκόσμιο πληθυσμό. Προϋπόθεση για την ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια της Ευρώπης αποτελούν οι διασυνδέσεις. Το διακύβευμα είναι να υπάρξουν χαμηλότερες τιμές ενέργειας και αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μανιάτης στη δεύτερη ερώτησή του, η ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και της ολοκλήρωσης της Ενεργειακής Ένωσης μέσω της υποχρέωσης των διαχειριστών δικτύου να καταστήσουν διαθέσιμο για διασυνοριακές μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας το 70% της δυναμικότητας των διασυνοριακών δικτύων τους, ώστε να γίνεται ελεύθερη η μεταφορά ενέργειας από αγορές με χαμηλές τιμές προς αγορές με υψηλότερες τιμές και να προωθηθούν περαιτέρω οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισφέροντας έτσι στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης ενέργειας, ώστε να εξυπηρετείται ο Ευρωπαίος και ασφαλώς ο Έλληνας καταναλωτής. Επίσης, την κάλεσε να δεσμευθεί για τη διασφάλιση πηγών που θα χρηματοδοτήσουν τις διασυνδέσεις των ενεργειακών δικτύων.

Πράγματι, η ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού αποτελεί το στοίχημα της επόμενης πενταετίας γεγονός που καθιστά αναγκαίο να βρεθούν τα εργαλεία και οι τρόποι χρηματοδότησής τους.

Ακολουθούν τα αναλυτικά κείμενα των ερωτήσεων:

Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Για τη Σοσιαλιστική Ομάδα η ενέργεια πρέπει να αναγνωριστεί ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα ώστε οι πολίτες να μην πρέπει να διαλέξουν μεταξύ θέρμανσης ή τροφής. Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας απαιτεί μια συνολική προσέγγιση που θα συνδυάζει επενδύσεις στις υποδομές, χρηματοδοτικά εργαλεία, τη μείωση του κόστους, την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

Στις προσπάθειές μας για τον μετριασμό της ενεργειακής φτώχειας, η Σοσιαλιστική Ομάδα αναμένει από την Επιτροπή να διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους καταναλωτές από τον αποκλεισμό, να προωθεί πιο σταθερές και προσιτές τιμές και να περιορίζει τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών. Είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε σενάρια όπου οι πολίτες και οι εταιρείες, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν αδικαιολόγητα υψηλούς λογαριασμούς λόγω χειραγώγησης των τιμών. Δεν επιτρέπεται οι πολίτες να αναγκάζονται να περικόπτουν από άλλες ανάγκες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ερώτηση:

Θα προτείνει η υποψήφια Πρόεδρος έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό και υποχρεωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που θα επιτρέψουν τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κανονισμού για τη Διακυβέρνηση του Ενεργειακής Ένωσης;

Δεσμεύεται η υποψήφια Πρόεδρος της Επιτροπής να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του κανονισμού για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της χονδρικής αγοράς ενέργειας (REMIT),προκειμένου να διασφαλίσει ότι κάθε κερδοσκοπία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή οποιαδήποτε παράνομη πρακτική χειραγώγησης θα τιμωρείται όπως ορίζεται στον συγκεκριμένο κανονισμό;

Β. ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. πρέπει να γίνει με συντονισμένη προσέγγιση για την προστασία κρίσιμων υποδομών και τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους απέναντι σε αναδυόμενες απειλές. Η μεγιστοποίηση της τρέχουσας και μελλοντικής ικανότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνει την ευελιξία του ενεργειακού συστήματος της αγοράς ενέργειας, αλλά το πιο σημαντικό, μειώνει τις τιμές και περιορίζει την αστάθεια στην αγορά. Επιστρέφοντας στο ζήτημα των οικονομικά προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η μεγάλη πρόκληση στο μέλλον θα είναι να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού μας συστήματος και, συνεπώς, τη σταθερότητα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες και τις εταιρείες μας. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση παρακολούθησης της αγοράς 2024 του ACER (Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας), η τρέχουσα υποχρέωση των ΔΣΜ (Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς) να διαθέτουν κατ’ ελάχιστο το 70% της χωρητικότητας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για διασυνοριακές ανταλλαγές έως το τέλος του 2025, απέχει πολύ από το να είναι στο σωστό δρόμο. Οποιεσδήποτε τέτοιες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τον στόχο ολοκλήρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε., η οποία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στους καταναλωτές της Ε.Ε. Επιπλέον, η πρόσφατη έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι η συμφόρηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδεινωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ερώτηση:

Σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει άμεσα αυτό το τρέχον έλλειμμα και τις προκλήσεις για την επίτευξη της απαίτησης ικανότητας μεταφοράς 70% έως το τέλος του 2025;

Θα υποβάλετε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της ευελιξίας καθώς και συνοδευτικά μέτρα που θα επιτρέψουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύψουν τη ζήτηση σε ολόκληρη την Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα θα περιορίζουν την αστάθεια των τιμών;

Μπορείτε να δεσμευτείτε για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικών μέσων για την αύξηση των διασυνδέσεων των ενεργειακών δικτύων που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ;

Διαβάστε ακόμη