Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να έχει υψηλότερες τιμές ενέργειας από τις ΗΠΑ και την Κίνα σύμφωνα με το καλύτερο δυνατό σενάριο καθαρού μηδενισμού, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και των εγγενών μειονεκτημάτων, δήλωσε το επιχειρηματικό λόμπι του μπλοκ.
Μια μελέτη που ανατέθηκε από την BusinessEurope ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ θα εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον 50% υψηλότερο από ό,τι στα εν λόγω έθνη μέχρι το 2050, σύμφωνα με ένα “διαχειρίσιμο σενάριο”, όπου οι στόχοι για το κλίμα θα επιτευχθούν χωρίς σημαντικές δυσκολίες. Σε μια “απογοητευμένη μετάβαση”, όπου οι βασικές πολιτικές υφίστανται καθυστερήσεις μετά τα μέσα του αιώνα, το κόστος θα μπορούσε να είναι τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στους κύριους ανταγωνιστές.
“Αυτό θα θέσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι αυτών των βασικών ανταγωνιστών, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε επείγουσα δράση σε επίπεδο ΕΕ”, δήλωσε ο Markus Beyrer, γενικός διευθυντής της BusinessEurope. “Η εξασφάλιση της ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές θα έχει κεντρική σημασία για τη διατήρηση της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης”.
Η ΕΕ πληρώνει σημαντικά περισσότερα για την ενέργειά της λόγω της εξάρτησής της από τις εισαγωγές – μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο μπορούν να υποτιμήσουν την Ευρώπη όταν πρόκειται να τροφοδοτήσουν παραδοσιακές βιομηχανίες, όπως ο χάλυβας, ή καινοτόμους τομείς καθαρής τεχνολογίας, όπως η αιολική ενέργεια και οι μπαταρίες.
Η μείωση του ενεργειακού κόστους αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες για τους επικεφαλής των μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών στην Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καταστήσει την ανταγωνιστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι εταιρείες λένε ότι πνίγονται στη γραφειοκρατία.
Ένα από τα βασικά εργαλεία της ΕΕ είναι η εισφορά στα σύνορα άνθρακα που αποσκοπεί να θέσει μια τιμή στις εκπομπές CO2 που ενσωματώνονται στις εισαγωγές από χώρες που δεν έχουν ισχυρό σύστημα εμπορίας εκπομπών. Εάν αυτό αποδειχθεί αναποτελεσματικό ως προς τη βοήθεια της βιομηχανίας του μπλοκ, η BusinessEurope δήλωσε ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τους κατασκευαστές.
Το λόμπι συνιστά επίσης μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε όλο το μπλοκ, διασφάλιση της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου, εξορθολογισμό της διαδικασίας αδειοδότησης και προώθηση της απαλλαγής από τον άνθρακα μέσω κινήτρων από την πλευρά της ζήτησης.
Η BusinessEurope περιλαμβάνει τα κυριότερα επιχειρηματικά λόμπι κάθε κράτους μέλους και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη εκπονήθηκε με την οικονομική συμβουλευτική εταιρεία Compass Lexecon.
Διαβάστε ακόμη