Στα 21,23 λεπτά/KWh διαμορφώθηκε η τελική λιανική τιμή του ρεύματος στην Αθήνα τον Ιούνιο σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης. Στην ελληνική αγορά η τιμή για τον μήνα Ιούνιο εμφανίστηκε αυξημένη κατά 8%, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ελληνική τιμή είναι χαμηλότερη τόσο από τον μέσο όρο των 27 πρωτευουσών της ΕΕ που ήταν στα 23,99 λεπτά/KWh όσο και από τον μέσο όρο των 33 πρωτευουσών της Ευρώπης που παρακολουθεί η HEPI και ήταν στα 23 λεπτά/KWh.

Σύμφωνα με την έρευνα της HEPI, η μέση ευρωπαϊκή τιμή τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε μικρή αύξηση αυτόν τον μήνα, σε αντίθεση με τη συνεχή πτωτική τάση που παρατηρήθηκε από την αρχή του έτους. Μόνο δύο πρωτεύουσες παρουσίασαν μειώσεις, ενώ 14 αγορές συνολικά κατέγραψαν αύξηση τιμών τιμών.

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο, περιοχές της Νότιας Ευρώπης ήρθαν αντιμέτωπες με καύσωνες, δοκιμάζοντας τα ηλεκτρικά συστήματα ενέργειας και οδηγώντας σε σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για κλιματισμό και ψύξη. Η Αθήνα αντανακλά απόλυτα την εικόνα αυτή, αφού η τιμή τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 8% μετά από αυξήσεις στη χονδρική αγορά, οι οποίες προήλθαν κυρίως από τον καύσωνα που καταγράφηκε στις αρχές του μήνα. Την ίδια ώρα, οι μεγάλες διακοπές ρεύματος που έπληξαν την Αλβανία, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και το μεγαλύτερο τμήμα των ακτών της Κροατίας στην Αδριατική οδήγησαν επίσης τις τιμές σε άνοδο.

Σε κυκεώνα υψηλών τιμών και πολέμου βρίσκεται και η κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία αύξησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 64% τον Ιούνιο, για να χρηματοδοτήσει την επισκευή της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας που υπέστη ζημιές. Οι πρόσφατες επιθέσεις σε θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς οδήγησαν σε διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ κατέστησαν αναγκαίες τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπουργός Ενέργειας German Galushchenko τόνισε ότι «η αύξηση των τιμολογίων είναι ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο βήμα» για τη διατήρηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και την υποστήριξη μεγάλης κλίμακας προσπαθειών ανασυγκρότησης. Στην Πορτογαλία, επίσης η αύξηση των τελών δικτύου οδήγησε σε αύξηση των τιμών τελικού χρήστη κατά 9% στην πρωτεύουσα. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσο η ζέστη αυξάνει τη ζήτηση για ψύξη.

Διαφορετική ήταν η εικόνα στο Άμστερνταμ αφού οι τιμές τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 13%. Αυτό συνέβη επειδή η Vattenfall και η Essent, δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στην Ολλανδία, εφάρμοσαν χαμηλότερες τιμές στις προσφερόμενες συμβάσεις τους. Η εισαγωγή ενός νέου συστήματος τροφοδότησης το οποίο θα εφαρμόζεται εφεξής μόνο στους πελάτες που διαθέτουν φωτοβολταϊκά, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις για τον μέσο καταναλωτή τον Ιούλιο.

Οι χαμηλότερες προσαρμοσμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών βρίσκονται στο Όσλο, τη Βουδαπέστη, τη Βαλέτα και τη Στοκχόλμη, ενώ οι υψηλότερες βρίσκονται επί του παρόντος στην Πράγα, τη Λευκωσία, το Βερολίνο και το Βίλνιους. Οι περισσότερες χώρες καταγράφουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με το γενικό επίπεδο τιμών στη χώρα και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει τον Ιούνιο· Το Βουκουρέστι, η Πράγα, η Ρίγα, το Ταλίν, το Βίλνιους και η Βαρσοβία είναι οι πρωτεύουσες μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις οποίες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Διαβάστε ακόμη