Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην Πρώτη Ενημέρωση του ΡΙΚ1, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε πως θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά η προειδοποίηση που θέτουν ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΑΔΜΗΕ για τον κίνδυνο να μην προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης αν δεν διασφαλιστεί κάποιο έσοδο για τον φορέα υλοποίησης μέσω χρεώσεων στους καταναλωτές ηλεκτρισμού.

Ο κ. Παπαναστασίου επανέλαβε πως το πιο σωστό και πιο επιθυμητό για την Κυβέρνηση θα ήταν να ξεκινήσει η χρέωση των καταναλωτών μετά τη λειτουργία της διασύνδεσης και όταν οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν τα οφέλη από το έργο. Όμως, επισήμανε, υπάρχει μια μεθοδολογία που προβλέπει κάποια εισοδήματα στον φορέα υλοποίησης στο στάδιο της κατασκευής και αφού δεν υπάρχουν εισροές σε αυτή τη φάση από χρηματοδότες ή επενδυτές, το έργο καθίσταται μη βιώσιμο χωρίς μια μικρή χρέωση στους καταναλωτές.

Το όφελος, είπε, από τη λειτουργία στο μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης πιθανό να είναι πολλαπλάσιο από το κόστος που θα έχουν κατά την κατασκευή οι καταναλωτές και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τη ΡΑΕΚ. Σε άλλο σημείο, ωστόσο, είπε πως η ΡΑΕΚ είναι ανεξάρτητος θεσμός που προβλέπεται από το κοινοτικό κεκτημένο και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει ποια απόφαση θα πάρει η ΡΑΕΚ. Είπε ακόμα πως ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του αν το έργο δεν προχωρήσει.

Ο υπουργός Ενέργειας έκανε σε μερικά σημεία των δηλώσεών του αναφορά σε χρέωση 0,6 σεντ ανά κιλοβατώρα προς τους καταναλωτές ρεύματος (σ.σ. για περίοδο περίπου 30 χρόνων), χαρακτηρίζοντάς την πολύ μικρή και αφήνοντας να νοηθεί ότι την ευνοεί, για να μην υλοποιηθούν οι προειδοποιήσεις για διακοπή του έργου.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες του τομέα της ενέγειας στην Κύπρο τονίζουν πως από πουθενά΄δεν προκύπτει απόφαση ή τελικός υπολογισμός για χρέωση «μόνο» 0,6 σεντ την κιλοβατώρα.

Ο αναπλ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Την ανεξαρτησία της ΡΑΕΚ τόνισε το πρωί ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ. Είπε ακόμα ο κ. Αντωνίου ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί την παραγματοποίηση της διασύνδεσης αλλά διατηρεί για την ώρα κάποιες επιφυλάξεις, κυρίως ως προς την οικονομική πτυχή του έργου.

Διαβάστε ακόμη