Στην αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού το καλοκαίρι, στο «τέλος της εποχής» των επιδοτήσεων και τον ρόλο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αναφέρθηκε σε συνέντευξη του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, στο one channel.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζεται η ζήτηση και γι’ αυτό βλέπουμε τέτοια φαινόμενα. Ειδικότερα, στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του τουρισμού. «Ενώ την άνοιξη η ζήτηση μπορεί να κυμαίνεται στα 4GW, το καλοκαίρι μπορεί να φτάνει ως και τα 10,5GW». Ως επακόλουθο, αυξάνονται και οι τιμές.

Ο κ. Σκυλακάκης συμπλήρωσε πως «στο καινούργιο ηλεκτρικό σύστημα» που στηρίζεται στις ΑΠΕ, οι καλοκαιρινοί μήνες παρουσιάζουν πιο υψηλές τιμές, ενώ αργότερα θα υπάρξει αποκλιμάκωση και θα έχουμε πτώση των τιμών». Γενικά «σε σχέση με τον Ιανουάριο δεν θα έχουμε μεσοσταθμικά μεγαλύτερες τιμές κατά τη διάρκεια της χρονιάς και με βάση αυτό οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τιμολόγια και πάροχο.»

Ποιο τιμολόγιο να επιλέξουν οι καταναλωτές για τους μήνες του καλοκαιριού

Η επιλογή τιμολογίου εξαρτάται από το ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. «Αν ένας καταναλωτής δεν έχει χρόνο να διαθέσει στην επιλογή τιμολογίου διαλέγει έναν πάροχο που είναι συστηματικά φθηνότερος και μένει σε αυτόν στο πράσινο ή το κίτρινο τιμολόγιο. Αν ένας καταναλωτής δεν θέλει να ασχολείσαι και έχει μικρή κατανάλωση επιλέγει το πράσινο τιμολόγιο».

Σχολιάζοντας το κομμάτι των επιδοτήσεων σημείωσε πως πρόκειται για λεφτά φορολογούμενων που επιστρέφουν πίσω στον καταναλωτή και δίνονται όταν υπάρχει ενεργειακή κρίση. «Ωστόσο, για την ώρα δεν έχουμε ενδείξεις για κάποια επερχόμενη άμεση κρίση».

Τέλος, αναφορικά με το φαινόμενο των περικοπών και των μηδενικών τιμών σχολίασε ότι όσο περισσότερο βάζεις ανανεώσιμες πηγές στο σύστημα τόσο περισσότερο έχεις τη στοχαστικότητα με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών να αφήνουν κενά. «Αυτά τα κενά τα καλύπτονται είτε με το φυσικό αέριο που είναι το καύσιμο γέφυρα, αλλά είναι σχετικά ακριβό, είτε με τεχνολογίες μπαταριών και η αντλησιοταμίευσης.

Διαβάστε ακόμη