Ένα βήμα πιο κοντά σε μια νέα εποχή καθαρής και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται ο πλανήτης, αφού το εγχείρημα της πράσινης μετάβασης προχωρά και καταγράφεται υψηλή διείσδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Sir Alok Sharma, πρόεδρος της COP26 στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable». Ωστόσο, για να μην μείνει το εγχείρημα μόνο στη σφαίρα της θεωρίας είναι σημαντικό να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις σε δίκτυα, ώστε να προωθηθεί ο μαζικός εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας, να ενσωματωθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αντέξουν συχνότερες ακραίες καιρικές συνθήκες και απειλές στον κυβερνοχώρο.

«Αν θες να απανθρακοποιήσεις την οικονομία σου πρέπει να έχεις ΑΠΕ. Αν όμως δεν έχεις δίκτυο το όλο εγχείρημα δεν θα έχει αντίκτυπο. Χρειαζόμαστε υπεράκτια αιολικά, πιλοτικά έργα αλλά και να καταλάβουν οι τοπικές κοινωνίες τα οφέλη πίσω από αυτές τις ενέργειες. Αυτό χτίζεται σταδιακά μεθοδικά. Μιλάμε για τις πράσινες τεχνολογίες οι οποίες υπάρχουν ήδη αλλά οι πολίτες θέλουν κίνητρα για να πάρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή να βάλουν αντλίες», σημείωσε.

Στις επείγουσες παρεμβάσεις που πρέπει να προωθήσουν οι χώρες εκτός από τις επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα πρέπει να διευθετηθούν οι χωροταξικές εκκρεμότητες, η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με την πράσινη οικονομία. Ως πολύ σημαντικό εγχείρημα ανέδειξε τη συνεργασία ιδιωτικού – δημόσιου τομέα, με τις κυβερνήσεις να πρέπει να αναζητήσουν εργαλεία χρηματοδότησης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή ως ένα πρόβλημα με κοινό παρονομαστή για όλες τις χώρες. «Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα με κοινό παρονομαστή, που δεν βλέπει σύνορα. Η μη δράση θα έχει μεγαλύτερο κόστος για τον πλανήτη». Η άνοδος της θερμοκρασίας αν δεν καταφέρουμε να τη συγκρατήσουμε θα είναι καταστροφική για όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Πάντως, όπως σημείωσε, οι ηγέτες αντιμετωπίζουν πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις. «Πρέπει όλα αυτά να μπουν στο τραπέζι στη σκιά ενός εκλογικού αναβρασμού».

Διαβάστε ακόμη