Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) αποφάσισε το απόγευμα της Τρίτης (02/07/2024) ομόφωνα να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να αρχίσει από 1/1/2025 η οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών ρεύματος και η ανάκτηση εξόδων του φορέα υλοποίησης για τα έργα κατασκευής του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ομόφωνα η ΡΑΕΚ αποφάσισε επίσης ότι η ανάκτηση εξόδων από την εταιρεία ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector θα μπορεί να ξεκινήσει με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου. Δηλαδή, όταν υα γίνει δυνατή η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το κυπριακό στο ελληνικό δίκτυο και ανάποδα.

Ειδικότερα, η ΡΑΕΚ αποφάσισε τα εξής:

Λαμβανομένης υπόψη της υψηλής πρόσθετης απόδοσης (WACC premium) που έχει ήδη χορηγηθεί, στο πλαίσιο του Κανονισμού TEN-E, ως κίνητρο για το εν λόγω έργο καθώς και της μεγάλης αύξησης στην ένταση του κεφαλαιουχικού κόστους, όπως δόθηκε με την τελευταία τροποποίηση της Συμφωνίας Διασυνοριακού Επιμερισμού Κόστους Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος Νο.3.10.2 Interconnection Between Kofinou (CY) and Korakia, Crete (EL)(CBCA), οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα στον Φορέα Υλοποίησης να προχωρήσει με την υλοποίηση του έργου, δεν κρίνεται εύλογη η εισήγηση του Φορέα Υλοποίησης για παροχή του κανονιστικού κινήτρου αναφορικά με την αναγνώριση εύλογης απόδοσης και εσόδου και ανάκτηση κατά την κατασκευαστική περίοδο, και οποιεσδήποτε δαπάνες αφορούν την περίοδο αυτή δεν θα αναγνωριστούν και/ή ανακτηθούν με οποιοδήποτε τρόπο πριν από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου.

Στην απόφαση αναφέρονται και τα εξής:

  1. Τον καθορισμό της διάρκειας εκάστης Περιόδου Ρυθμιστικού Ελέγχου στα τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου.
  2. Ότι, στη βάση των ενώπιον της ΡΑΕΚ στοιχείων, δεν διαπιστώνεται η αναγκαιότητα τροποποίησης της υπ’ αριθμόν 22/2023 Απόφασης της ΡΑΕΚ αναφορικά με τη Μεθοδολογία Αναπροσαρμογής των Επιτρεπόμενων Εσόδων και Διατιμήσεων των Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Γραμμής Διασύνδεσης.
  3. Την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στον ΑΔΜΗΕ, στη ΡΑΑΕΥ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την δημοσίευσή της στην ιστοσελίδα της ΡΑΕΚ στο πλαίσιο πλήρους διαφάνειας ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Διαβάστε ακόμη