Σήμα συγκράτησης της αύξησης 22% των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού μέσα στον Ιούνιο έστειλαν τα «πράσινα» τιμολόγια λιανικής που θα ισχύσουν για τον μήνα Ιούλιο και που ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι εταιρείες προμήθειας. Τον «τόνο» έδωσε η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος «παίκτης» στον κλάδο, καθώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα διαμόρφωσε το πράσινο τιμολόγιό της στα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς, καθώς δίνοντας μεγάλη έκπτωση -της τάξης του 31%- η τελική χρέωση «βρέθηκε» κάτω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2024, του πρώτου μήνα ισχύος των πράσινων τιμολογίων που σηματοδότησε την επιστροφή στην κανονικότητα της λιανικής αγοράς ρεύματος, μετά την άρση των έκτακτων μέτρων της ενεργειακής κρίσης. Ορισμένοι πάροχοι -που στην πλειονότητά τους ανήκουν σε καθετοποιημένους ενεργειακούς ομίλους- ανακοίνωσαν για το μήνα που διανύουμε «πράσινα» τιμολόγια ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με τον Ιούνιο, έχοντας προχωρήσει τον Ιούνιο σε αυξήσεις που τους επέτρεψαν να διαφοροποιήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική αυτό το μήνα προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους. Στον αντίποδα, σε μεγαλύτερες αυξήσεις των πράσινων τιμολογίων προχώρησαν οι μικρότερες εταιρείες, με την υψηλότερη χρέωση -στα επίπεδα των 20 λεπτών ανά κιλοβατώρα να καταγράφει η Ζενίθ.

Σε κάθε περίπτωση, η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια διαμορφώνεται κοντά στα επίπεδα των 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τον Ιούλιο επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις παραγόντων της αγοράς περί «λελογισμένων» αυξήσεων, πολύ χαμηλότερων σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν η μέση χρέωση ανήλθε στα 15 λεπτά/κιλοβατώρα με αύξηση 45% σε σχέση με το Μάιο που αντανακλούσε μια «γκάμα» αυξήσεων από 12% (της ΔΕΗ) έως και 70%.

Τα «πράσινα» τιμολόγια ανά εταιρεία

Το «τοπίο» των πράσινων τιμολογίων για τον Ιούλιο διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΕΗ: Στο πράσινο τιμολόγιο (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 13,557 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (έναντι 11,898 λεπτά του ευρώ/KWh που είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο) για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις πάνω από αυτό το όριο, η χρέωση είναι 14,385 λεπτά ανά κιλοβατώρα (έναντι 12,642 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο). Για τους πελάτες της Επιχείρησης που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (Γ1Ν), η χρέωση νύχτας είναι 11,418 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 9,976 λεπτά ανά kWh τον Ιούνιο). Το πάγιο παραμένει στα 5 ευρώ.

Protergia: Το πράσινο τιμολόγιο Value Special διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά / kWh έναντι 16,42 λεπτά/ΚWh τον Ιούνιο, ενσωματώνοντας την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (6 λεπτά ανά kWh). Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 22 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 4 ευρώ.

ΗΡΩΝ: Το πράσινο τιμολόγιο της Basic Home τον Ιούνιο διαμορφώνεται στα 15,879 λεπτά/κιλοβατώρα (έναντι 16,333 λεπτά ανά kWh τον Ιούνιο) συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας (4,025 λεπτά ανά kWh) που αυξάνεται στο 35%. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Elpedison: H τιμή της Elpedison στο Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο για τον Ιούλιο είναι 14,874 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (από 15,484 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο), με έκπτωση 6,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τις επόμενες κιλοβατώρες η χρέωση αυξάνεται και διαμορφώνεται σε 18,874 λεπτά/κιλοβατώρα (από 17,984λεπτά/κιλοβατώρα τον περασμένο μήνα), με μικρότερη έκπτωση 2,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

NRG: To ειδικό τιμολόγιο της NRG διαμορφώνεται στα 17,131 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο (με την οριζόντια έκπτωση και την έκπτωση συνέπειας) από 15,952 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Το πράσινο τιμολόγιο της εταιρείας διαμορφώνεται στα 13,990 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο με την έκπτωση συνέπειας από 12,854 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο

Volton: Η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου διαμορφώνεται για τον Ιούλιο στα 15,580 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 12,916 λεπτά τον Ιούνιο)

Volterra: Στο ειδικό προϊόν της Volterra, η τελική τιμή είναι 17,213 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 12,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο)

Ελίν: Το πράσινο τιμολόγιο «Power On! Home Green», για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 16,637 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 14,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο.

ΖΕΝΙΘ: Στο πράσινο τιμολόγιο «Power Home Start», η τιμή για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 20,525 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 16,927 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον προηγούμενο μήνα).

Διαβάστε ακόμη