Βήματα περαιτέρω ωρίμανσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) σε όλα τα επίπεδα αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, το έργο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης Κοινής Επενδυτικής Συνόδου ΕΕ- Αιγύπτου (EU- Egypt Joint Investment Conference) που ξεκινά σήμερα στο Κάιρο με τη συμμετοχή του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πληθώρας υψηλόβαθμων στελεχών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεγάλων επενδυτικών ομίλων και funds, Η Σύνοδος αποτελεί το πρώτο απτό «παραδοτέο» της Στρατηγικής και Περιεκτικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου που θεμελιώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Κάιρο και στο πλαίσιό της αναμένεται να υπογραφεί σειρά επενδυτικών συμφωνιών με ευρωπαϊκές εταιρείες και φορείς καθώς και Μνημονίων Συνεργασίας.

Ο κλάδος της ενέργειας και η προσέλκυση επενδύσεων σε ΑΠΕ και υδρογόνο που θα δώσουν σάρκα και οστά στο σχέδιο ανάδειξης της Αιγύπτου σε προμηθευτή καθαρής ενέργειας της Ευρώπης -με την Ελλάδα να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη μεταφορά της ενέργειας αυτής- θα έχουν εξέχουσα θέση στη σύνοδο, όπως άλλωστε και το GREGY. Ένα mega project που περιλαμβάνεται στη λίστα των Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (Projects of Mutual Interest- PMI) που αφορά στα έργα που συνδέουν υποδομές χωρών της ΕΕ με υποδομές τρίτων χωρών τα οποία προτεραιοποιούν οι Βρυξέλλες και το οποίο είναι εμβληματικό της αναβαθμισμένης εταιρικής σχέσης Ευρώπης-Αιγύπτου, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Ενδεικτική της σημασίας του έργου είναι η ειδική αναφορά που είχε κάνει παλαιότερα για το έργο ο Επίτροπος Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι (που θα δώσει το παρών στη Σύνοδο), δηλώνοντας ότι «Η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και για το λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας ότι είναι σημαντικό το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το GREGY».

Στο πλαίσιο αυτό, η ανώτερη διοίκηση του Ομίλου Κοπελούζου μεταβαίνει στο Κάιρο για να συμμετάσχει στη Σύνοδο, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσει επαφές με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Ο Γιάννης Καρύδας, επικεφαλής της Elica, του βραχίονα ΑΠΕ του Ομίλου θα παρουσιάσει το GREGY σε πάνελ με αντικείμενο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αίγυπτο, στο οποίο θα μιλήσουν -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σακέρ, η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, Ντίτε Γιούλ Γιόργκενσεν και ανώτερα στελέχη των γαλλικών εταιρειών Engie και Schneider Electric. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εντείνεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης της ELICA, με τον ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει την επενδυτική πρόταση για τη συμμετοχή του με ποσοστό έως 33,3%. Με αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται να συμμετάσχει και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Αιγύπτου EETC, στο πλαίσιο του MoU που έχουν υπογράψει τα τρία μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι για την παραγωγή της «πράσινης» ενέργειας που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Infinity Power (κοινοπραξία της Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της αιγυπτιακής Infinity), της DAMCO Energy και της ELICA για από κοινού ανάπτυξης έργων ΑΠΕ ισχύος 9,5 GW.

Οι μελέτες

Εκτός από το πολιτικό επίπεδο προχωρούν οι διεργασίες και σε τεχνικό επίπεδο, αρχής γενομένης από την ανάθεση των βασικών μελετών του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται η οριστικοποίηση της short list των εταιρειών που προέκρινε η Elica στη φάση της προεπιλογής και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τις «Μελέτες Γραφείου» που αφορούν στην οριστικοποίηση της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγιάλωσης σε Ελλάδα και Αίγυπτο, την τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους. Στην αρχική φάση ενδιαφέρον εκδήλωσαν 24 εταιρείες από Ελλάδα και εξωτερικό, ετων οποίων αναμένεται να προκριθούν στην «βραχεία λίστα» 4-6 για την κάθε μελέτη. Παράλληλα, η Elica προετοιμάζει και τον φάκελο για συγχρηματοδότηση των μελετών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF). To σχετικό αίτημα πρέπει να υποβληθεί έως τον Οκτώβριο κι αν γίνει δεκτό οι μελέτες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους σε ποσοστό έως και 50%.

Διαβάστε ακόμη