Ανοδικά θα κινηθούν οι τιμές των πράσινων τιμολογίων για το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. «Οι τιμές του αερίου έχουν ανέβει και στα κυμαινόμενα τιμολόγια θα υπάρχει ανάλογη διακύμανση των τιμολογίων». Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο ψηλά θα φτάσουν οι τιμές, όταν τον προηγούμενο μήνα οι καταναλωτές είδαν τα «πράσινα» τιμολόγια τους να «απογειώνονται και πάνω από το 50% σε σχέση με το Μάιο. Οι τιμές των «πράσινων» τιμολογίων ήταν τον Ιανουάριο 14,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Φεβρουάριο 13,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Μάρτιο 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Απρίλιο 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Μάιο 10,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τον Ιούνιο 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Οι τιμές τους διαμορφώνονται με βάση και τις διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο ενέργειας, που τον τελευταίο μήνα κινείται σε ανοδικά επίπεδα. Η υψηλή ζήτηση, λόγω του καλοκαιριού, που σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στον ενεργειακό μείγμα οι θερμικές μονάδες, εξηγεί την άνοδο των τιμών. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα γίνει στη συνέχεια. Όμως, τα στοιχεία δείχνουν πολύ μεγάλη αύξηση στη χονδρική μέσα σε ένα μήνα. Συγκεκριμένα, τον μήνα Μάιο η μέση χονδρεμπορική τιμή είχε διαμορφωθεί στα 81,08 ευρώ ανα μεγαβατώρα και μέχρι σήμερα ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής κινείται στα 100,89 ευρώ, ανα μεγαβατώρα. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν το επόμενο διάστημα θα χάσουν την κυριαρχία τους τα «πράσινα» τιμολόγια και αν όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς «θα μειωθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς αυτά». Αυτή τη στιγμή, πάντως, προσφέρονται σταθερά τιμολόγια(μπλε) και κίτρινα τιμολόγια που έχουν πολύ χαμηλές τιμές. Όμως, ο κόσμος συνεχίζει να κρατάει στάση αναμονής και δεν μετακινείται είτε σε άλλο τιμολόγιο, είτε σε άλλο πάροχο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πριν λίγες ημέρες, ανέφερε πως δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, γιατί η αλλαγή όπως είπε φοβίζει.
Αναφερόμενος στις τιμές της ενέργειας ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «επηρεαζόμαστε πολύ από τις τιμές του φυσικού αερίου». Παράλληλα, σημείωσε πως μας επηρεάζει το γεγονός «όταν έχεις αυξημένη ζήτηση και σε αυτήν προστίθεται και η ζήτηση από το εξωτερικό, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε ένα διασυνδεδεμένο σύστημα. Αντίστοιχα, μας επηρεάζει όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες πέφτει η απόδοση των φωτοβολταϊκών», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. Εκτίμησε όμως πως «δεν θα έχουμε μονίμως υψηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο, η μέση τιμή μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι περίπου εκεί».
Διαβάστε ακόμη