Μια ομάδα Ευρωπαίων επιχειρηματιών πρότεινε μια υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με την ονομασία NATO-L για τη σύνδεση της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια ενεργειακή διασύνδεση στον κόσμο και θα μπορούσε να μεταφέρει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, εκμεταλλευόμενη τη διαφορά ώρας μεταξύ των ηπείρων. Το έργο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, η υποθαλάσσια διασύνδεση θα αποτελείται από τρία ζεύγη καλωδίων υψηλής τάσης που θα εκτείνονται σε μήκος άνω των 3.200 χιλιομέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό. Θα συνδέει το δυτικό Ηνωμένο Βασίλειο με τον ανατολικό Καναδά και ενδεχομένως τη Νέα Υόρκη με τη δυτική Γαλλία. Τα καλώδια θα μπορούσαν να μεταφέρουν 6 GW ενέργειας και προς τις δύο κατευθύνσεις, που ισοδυναμεί με την παραγωγή έξι μεγάλης κλίμακας πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Το έργο θα λειτουργεί ακολουθώντας τον ήλιο. Όταν ο ήλιος είναι ψηλά στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχει περισσότερη ηλιακή ενέργεια από όση χρειάζεται και θα μπορούσε να την στείλει στη Βόρεια Αμερική. Αντίστροφα, όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής, η Ευρώπη μπορεί να πάρει ενέργεια από εκεί.

Το έργο αυτό δεν έχει μόνο περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το NATO-L θα συμβάλει στη δράση για το κλίμα. Επιπλέον, θα αμφισβητούσε τον ρόλο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και θα βοηθούσε την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να ανταγωνιστούν την Κίνα για την κυριαρχία στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας.

Το κόστος του έργου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 20 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (23,6 δισεκατομμυρίων ευρώ) και 46 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας (54,3 δισεκατομμυρίων ευρώ). Παρά το υψηλό κόστος, οι επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από την πρόταση είναι αισιόδοξοι για τα πιθανά οφέλη του έργου.

Διαβάστε ακόμη