Ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητεί συγκράτηση του κόστους για τους καταναλωτές που προκύπτει από το επιτρεπόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ, με τοποθέτησή του στη σχετική διαβούλευση.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως «ενόψει της ενεργειακής μετάβασης και του ύψους των επενδύσεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα για την ανάπτυξη του Συστήματος και τη διασύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης, θεωρούμε ότι, βάσει των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, είναι σαφής η ανάγκη να επανεξεταστεί συνολικά το πλαίσιο της Μεθοδολογίας υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, προκειμένου το σχετικό κόστος που θα επιβαρύνει εν τέλει τους καταναλωτές, να μην είναι υπέρμετρο».
Αναλυτικά η επιστολή του ΕΣΠΕΝ
Με την παρούσα επιστολή, ο Σύνδεσμος μας επιθυμεί να τοποθετηθεί αναφορικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, στο πλαίσιο της σχετικής Δημόσιας Διαβούλευσης.
Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να σημειώσουμε τόσο το ιδιαιτέρως περιορισμένο χρονικό διάστημα της εν θέματι δημόσιας διαβούλευσης, όσο και το γεγονός ότι, το σκεπτικό των προτεινόμενων τροποποιήσεων, με τις οποίες απαλείφονται σημαντικές προβλέψεις της Απόφασης ΡΑΕ 495/2021 για την παροχή κινήτρων αποδοτικότητας στον Διαχειριστή, δεν καθίσταται σαφές από το υπό διαβούλευση κείμενο.
Ενόψει της ενεργειακής μετάβασης και του ύψους των επενδύσεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα για την ανάπτυξη του Συστήματος και τη διασύνδεση νέων μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης, θεωρούμε ότι, βάσει των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών1,2,3 , οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα έπρεπε ενισχύουν τα κίνητρα για την αποδοτική ανάπτυξη και λειτουργία του Συστήματος, με στόχο το σχετικό κόστος που θα επιβαρύνει εν τέλει τους καταναλωτές, να μην είναι υπέρμετρο.
Αναφορικά με τις συγκεκριμένες διατάξεις της προτεινόμενης αναθεώρησης της μεθοδολογίας υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου του ΕΣΜΗΕ, σημειώνουμε ότι:
- Αναιρείται η πρόβλεψη της παρ. 4 του αρ. 9 της Απόφασης ΡΑΕ 495/2021 βάσει της οποίας ο καθαρισμός των εύλογων και αποδοτικών Ελεγχόμενων Λειτουργικών Δαπανών περιλαμβάνει μηχανισμό για την «προσαρμογή των Ελεγχόμενων Λειτουργικών Δαπανών βάσης για βελτιώσεις στην αποδοτικότητα» μέσω «συντελεστή αποδοτικότητας» που αντικατοπτρίζει την εξοικονόμηση κόστους που εύλογα αναμένεται να επιτύχει στο μέλλον ο Διαχειριστής.
Βάσει της προτεινόμενης αναθεώρησης, ο καθαρισμός των εύλογων και αποδοτικών Ελεγχόμενων Λειτουργικών Δαπανών παύει να βασίζεται στην προσέγγιση του αποκαλυπτόμενου κόστους (revealed cost) που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και προβλέψεις για την βελτίωση της αποδοτικότητας, ως ανωτέρω, και βασίζεται πλέον στα απολογιστικά δεδομένα του Διαχειριστή.
Επιπλέον, προστίθεται πρόβλεψη στο αρ. 9 ότι, εκτός πολύ συγκεκριμένων εξαιρέσεων που δίνουν την δυνατότητα παρέμβασης στη ΡΑΑΕΥ, «το ύψος των εγκεκριμένων Ελεγχόμενων Λειτουργικών Δαπανών κάθε έτους i της ΡΠΔ δεν εκκαθαρίζεται», από την οποία συνάγεται ότι ανεξαρτήτως του τελικού ύψους των Ελεγχόμενων Λειτουργικών Δαπανών που θα πραγματοποιηθεί και των αιτιών της όποιας απόκλισης από το εγκεκριμένο ύψος τους, ο Διαχειριστής θα λαμβάνει εγγυημένο αντίστοιχο έσοδο που θα εγκρίνεται πριν την έναρξη της Ρυθμιστικής Περιόδου (ex-ante), χωρίς μάλιστα σε αυτό να περιλαμβάνεται οποιαδήποτε σαφής πρόβλεψη για βελτιώσεις στην αποδοτικότητα του.
- Απαλείφεται το αρ. 19, «Μηχανισμός κινήτρου για τις Ελεγχόμενες Λειτουργικές Δαπάνες», ο οποίος είχε ως στόχο να διασφαλίζεται ότι οι χρήστες επωφελούνται από τη βελτίωση της αποδοτικότητας, μετακύλιοντας σε αυτούς, μέρος της όποιας εξοικονόμησης επιτυγχάνεται εντός της Ρυθμιστικής Περιόδου στις Ελεγχόμενες Λειτουργικές Δαπάνες του Διαχειριστή. Στη νέα παρ. 6 του αρ. 9 προβλέπεται ότι πλέον, «ο Διαχειριστής επωφελείται του συνόλου τυχόν εξοικονομήσεων επί των εγκεκριμένων Ελεγχόμενων Λειτουργικών Δαπανών».
Κλείνοντας, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται υπό το πρίσμα της ενεργειακής μετάβασης, θεωρούμε ότι είναι σαφής η ανάγκη να επανεξεταστεί συνολικά το πλαίσιο της Μεθοδολογίας υπολογισμού του Επιτρεπόμενου και Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, με στόχο την ενίσχυση των κινήτρων για την αποδοτικότερη ανάπτυξη και λειτουργία του Συστήματος.
Διαβάστε ακόμη