«Γκάζι» πάτησε το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ κατά το 2023 (στον οποίο μέτοχοι είναι η ΔΕΗ κατά 51% και οι Αυστραλοί της Macquarie), με τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής να προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση σειρά στρατηγικών έργων για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών του.

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση για το περασμένο έτος, οι επενδύσεις σημείωσαν «άλμα» στα 538 εκατ. ευρώ (από 312 εκατ. ευρώ το 2022). Μεταξύ των μεγάλων στρατηγικών έργων που προχώρησαν κατά το 2023 ήταν η Δημιουργία του Κέντρου Ελέγχου των Δικτύων Νησιών, ο εκσυγχρονισμός του ελέγχου των δικτύων στην υπόλοιπη χώρα, η αναβάθμιση περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμών στο Δίκτυο Διανομής, η Εγκατάσταση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών, το νέο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης χρηστών, η εγκατάσταση συστημάτων τηλε-εξυπηρέτησης πελατών και η δημιουργία Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών.

Όσον αφορά στα έργα υποβρύχιων διασυνδέσεων Μέσης Τάσης, κατά το 2023 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 2 υποβρυχίων καλωδίων της νέας διασύνδεσης Μέσης Τάσης Κόλπου Καλλονής- Λέσβου. Ολοκληρώθηκε και ηλεκτρίστηκε η υποβρύχια διασύνδεση Μέσης Τάσης Πάρου-Αντιπάρου. Επιπροσθέτως, ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση του έργου διασύνδεσης Μέσης Τάσης Πλάκα-Σπιναλόγκα στην Κρήτη και ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες, ενώ ολοκληρώθηκε η προμελέτη και τα τεχνικά τεύχη διαγωνισμού της μελέτης βυθού για το έργο διασύνδεσης Μέσης Τάσης Σερίφου-Σίφνου και Σερίφου Κύθνου.

Στα βασικότερα έργα Υποσταθμών και καλωδιακών γραμμών που έτρεξαν το 2023 περιλαμβάνονται –μεταξύ άλλων- η επαύξηση των Υποσταθμών Γρεβενών, Οινοφύτων, Σκύδρας και Φλώρινας, ο νέος Υποσταθμός Αμφιλοχίας ΙΙ και η ανακατασκευή με επαύξηση του Υποσταθμού Κέρκυρα.

Κατά το έτος που πέρασε, οι εγκαταστάσεις διανομής αυξήθηκαν κατά 1.570 χλμ. στα δίκτυα Μέσης Τάσης και κατά 809 χλμ. στα δίκτυα Χαμηλής Τάσης ενώ, παράλληλα έγιναν και 2.978 παραλλαγές. Έτσι, το δίκτυο ΜΤ εκτείνεται σε 116.976 χλμ. και το δίκτυο ΧΤ σε 130.341 χλμ., ενώ οι εγκατεστημένοι μετασχηματιστές στο δίκτυο ανήλθαν σε 167.642. Οι ενεργοί χρήστες των δικτύων διανομής ανήλθαν σε 7.713.254 από τους οποίους οι 17.285 ανήκουν στη Μέση Τάση.

Εκτός από τις επενδύσεις, έντονη ανοδική τάση εμφάνισαν και τα υπόλοιπα βασικά μεγέθη του ΔΕΔΔΗΕ για το 2023. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ (1,093 δις. ευρώ) από 832 εκατ. ευρώ το 2022, τα δε καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 140 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Σημειώνεται ότι φέτος στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ εξέχουσα θέση καταλαμβάνει το mega project της εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών που «κουμπώνει» με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εισαγωγή δυναμικών («πορτοκαλί» τιμολογίων ρεύματος). Ο Διαχειριστής τρέχει με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες προκειμένου έως το τέλος του έτους να γίνει η εγκατάσταση του πρώτου «κύματος» των έξυπνων μετρητών, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του «μίνι» διαγωνισμού που αφορά στην εγκατάσταση 360.000 μετρητών, με αναδόχους την κοινοπραξία Protasis- Sagemcom Energy & Telecom SAS. O σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών έως τα τέλη του έτους κυρίως σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και μεγάλους καταναλωτές. Ο εν λόγω διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ έτρεξε νωρίτερα από τον μεγάλο διαγωνισμό της προμήθειας 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών, ύψους 1,2 δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι μέχρι το 2030 όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή και να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, που αντιστοιχεί σε επιβάρυνση 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Το ύψος του έργου ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη