Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονος προβληματισμός σε σχέση με την πορεία του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 198,36 εκατ. ευρώ, από 129,56 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης έχει εισηγηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), χωρίς να έχει ληφθεί προς το παρόν κάποια απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή. Μια άλλη επιλογή είναι η αύξηση του ποσού που έχει λαμβάνειν ο ΕΛΑΠΕ από το Ταμείο των Ρύπων, αυτό όμως προϋποθέτει τροποποίηση της πρόσφατα εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης και ανακατανομή των πόρων που θα «λείψουν» από κάποια άλλη από τις δράσεις που χρηματοδοτούνται μέσω των εσόδων από τα Δικαιώματα Ρύπων.

Το τελευταίο διάστημα, παράγοντες του κλάδου των ΑΠΕ έχουν ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της επαναφοράς της Πρόσθετης Χρέωσης Εκπροσώπων Φορτίου του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ («ΠΧΕΦΕΛ»). Μια χρέωση που εφαρμόστηκε το 2016 για να ισοσκελιστεί ο ΕΛΑΠΕ και για να αποσοβηθεί μια αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία καταργήθηκε δύο χρόνια αργότερα, αφού βέβαια είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αγοράς. «Δεν θέλουμε να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ» ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ και του ΕΣΗΑΠΕ, τασσόμενοι κατά της επιστροφής του ΠΧΕΦΕΛ «κατά τρόπο που δεν θα μετακυλίεται στις αγορές». Οι ίδιοι τόνισαν ότι έχουν καταθέσει σχετική εισήγηση στο ΥΠΕΝ . «Το να πεις ότι θα βάλεις μια έξτρα χρέωση στους προμηθευτές όπως τότε είναι κάτι απαράδεκτο», αναφέρουν πηγές της αγοράς και προσθέτουν πως «δεν γίνεται να παρουσιάζονται ως εύκολη λύση τα έκτακτα μέτρα για να παίρνουν τα λεφτά από τους προμηθευτές», υπονοώντας την φορολόγηση των υπερεσόδων. Οι ίδιες πηγές πάντως επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ενδεχομένως θα πρέπει να βρεθούν πόροι από τον προϋπολογισμό, ενώ άλλοι κύκλοι υπογράμμισαν ότι «η χρέωση ΠΧΕΦΕΛ κρίθηκε παράνομη στο παρελθόν και αν επιβληθεί εκ νέου, θα προχωρήσουμε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Πηγές του ΥΠΕΝ στις οποίες απευθύνθηκε το energygame.gr ξεκαθάρισαν ότι το ζήτημα της επαναφοράς του ΠΧΕΦΕΛ δεν έχει συζητηθεί, ούτε έχει συγκληθεί κάποια σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα…

Διαβάστε ακόμη