Μια εικόνα πρωτοφανή σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς παρουσίασαν χθες τα Χρηματιστήρια Ενέργειας της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, καθώς ένα τεχνικό θέμα στο γαλλο-γερμανικό χρηματιστήριο Epex Spot, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο ενέργειας της Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα την «αποσύζευξη» (decoupling) των αγορών Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Αυστρίας και άλλων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούσε να κατανεμηθεί η διαθέσιμη διασυνοριακή δυναμικότητα στις αγορές και να επιλυθούν με βάση τον αλγόριθμο EPHEUMIA που βελτιστοποιεί τις ροές ενέργειας σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε αγοράς. Αντ’ αυτού χρησιμοποιήθηκε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μια «εφεδρική» διαδικασία με πολύ λιγότερους συμμετέχοντες και μεγαλύτερο κίνδυνο στις προβλέψεις, με αποτέλεσμα να «οξυνθούν» οι ανάγκες κάθε χώρας.
Ως αποτέλεσμα, στη Γερμανία που εμφάνιζε έλλειμμα ενέργειας, η τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας άγγιξε τα 500 ευρώ/MWh (υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, στο ζενίθ της ενεργειακής κρίσης). Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, που είχε πλεόνασμα που υπό κανονικές συνθήκες θα έβρισκε διέξοδο μέσω των εξαγωγών κάτι που χθες δεν ήταν εφικτό, οι χονδρεμπορικές τιμές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στα…3 ευρώ/ΜWh. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποσύζευξη που έχω δει ποτέ, δεν νομίζω ότι το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί ξανά σε τέτοια κλίμακα», δήλωσε στο πρακτορείο Montel στέλεχος Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς ευρωπαϊκής χώρας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την αποσύζευξη και προέβλεψε ότι θα ακολουθήσει έρευνα, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του «βραχυκυκλώματος». Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν επηρεάστηκε, καθώς είναι συζευγμένο με την Βουλγαρία και την Ιταλία που ανήκουν στη ζώνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αντιθέτως επηρεάστηκαν οι αγορές που συμμετέχουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας των χωρών της Σκανδιναβίας (Nord Pool) και κατεγράφη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσίευση των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρισμού για την Προημερήσια Αγορά.
Διαβάστε ακόμη