Ανακατατάξεις στα μερίδια των ιδιωτών παρόχων ενέργειας –στη βάση των φορτίων που εκπροσωπούν προκύπτουν από το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Μάιο. Η πλέον αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η άνοδος της NRG στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης, υπερσκελίζοντας την Elpedison που υποχωρεί στην πέμπτη θέση (από την τέταρτη που κατείχε προηγουμένως). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ΔΕΗ, με το μερίδιό της ωστόσο να διαμορφώνεται στο 48,35%, υποχωρώντας ακόμα περισσότερο κάτω από το «φράγμα» του 50% όπου βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία τον περασμένο Απρίλιο, σε μια εξέλιξη που συνιστά ορόσημο για την πορεία του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ενέργειας. Στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς που αγγίζει πλέον το 20% εάν συνυπολογιστεί και το μερίδιο της Volterra βρίσκεται η Metlen (πρώην MYTILINEOS), καθώς αυξάνει το μερίδιό της σχεδόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα (19,55% από 18,59% τον Απρίλιο) και διευρύνει τη διαφορά της από την ΗΡΩΝ, το μερίδιο της οποίας υποχωρεί ελαφρά (στο 11,88% από 12,61% τον Απρίλιο). Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από τις NRG και Elpedison και ακολουθούν –με οριακές μεταβολές- η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η Zενίθ, η Volterra και η Volton.

«Παιχνίδι για τέσσερις» είναι η Υψηλή Τάση, όπου η METLEN διατηρεί την πρωτοκαθεδρία και διευρύνει σημαντικά το μερίδιό της που διαμορφώνεται στο 38,7% για τον μήνα που πέρασε (από 34,9% τον Απρίλιο). Ακολουθεί η ΔΕΗ με μερίδιο 29% (από 28% τον Απρίλιο), η ΗΡΩΝ (21,2% από 23,5%) και η Εlpedison (10% από 10,6%). Προκύπτει δηλαδή ότι η πρώτη εταιρία στην συγκεκριμένη κατηγορία απέσπασε μερίδια από όλες τις υπόλοιπες. 

Διαφορετική είναι η εικόνα στη Μέση Τάση όπου η ΔΕΗ που βρίσκεται στην πρώτη θέση αυξάνει το μερίδιό της στο 34,5% τον Μάιο από 32,1% τον Απρίλιο, ενώ οι υπόλοιποι προμηθευτές που ακολουθούν εμφανίζουν οριακές απώλειες. Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο της METLEN μαζί με αυτό της Volterra διαμορφώνεται σε 24,4% (από 24,7% τον Απρίλιο), της ΗΡΩΝ στο 16,8% (από 17,6%), της NRG στο 8,6% (από 9,2%), της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας στο 6,7% (από 7,4%), και της Elpedison στο 6,1% από 6,2%.

Τέλος, στη Χαμηλή Τάση, η ΔΕΗ παραμένει απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού έστω και αν το μερίδιό της υποχωρεί στο 60,1% τον Μάιο (από 62,7% τον Απρίλιο). Ακολουθεί η METLEN που μαζί με Volterra βρίσκεται στο 10,6% (από 11% τον Απρίλιο). Οι επόμενες δυο εταιρείες, δηλαδή η ΗΡΩΝ και η NRG εμφανίζουν σημαντική αύξηση των μεριδίων τους (στο 7,1% από 6,5% και στο 6,2% από 5,5% αντίστοιχα). Οριακή μείωση εμφάνισε το μερίδιο της ELPEDISON (4,5% από 4,6% τον Απρίλιο), όπως και της ΖΕΝΙΘ (3,7% από 3,8%), ενώ αύξηση σημείωσε το ποσοστό της Φυσικό Αέριο στο 3,1% (από 2,89% τον Μάιο). Το ότι το μερίδιο των λοιπών –μικρότερων- παρόχων περιορίστηκε στο 4,9% από 7,5% τον Απρίλιο καταδεικνύει μια τάση συγκέντρωσης προς τους μεγαλύτερους παρόχους και πιθανόν να αποτελεί προάγγελο αυξημένης κινητικότητας στο κομμάτι των νοικοκυριών τους επόμενους μήνες, όπου η εξεύρεση του πιο ελκυστικού τιμολογίου θα αναδειχθεί σε δύσκολη άσκηση σε περιβάλλον ανοδικών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού.  

Μείωση ζήτησης- Αύξηση παραγωγής

Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ δείχνουν ότι και τον Μάιο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκε στο «ρυθμό» της μειωμένης ζήτησης και της αυξημένης παραγωγής (σε ετήσια βάση) κάτι που «ερμηνεύει» την εμφάνιση του φαινομένου των περικοπών πράσινης ενέργειας και τον Μάιο, αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με τον Απρίλιο αφού σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank το ύψος των περικοπών ανήλθε σε 122 GWh από 259 GWh τον Απρίλιο. Κάτι που μπορεί να συνδέεται και με τον περιορισμό του μεριδίου των αιολικών και φωτοβολταϊκών στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στο 49,9% τον περασμένο μήνα (από 57,5% τον Απρίλιο) που συνοδεύτηκε –όπως ήταν αναμενόμενο- με αύξηση της παραγωγής των θερμικών μονάδων –κυρίως φυσικού αερίου- στο 43% (από 35,9% τον Απρίλιο), κάτι που αποτυπώθηκε μεταξύ άλλων και στην μηνιαία αύξηση 34% της μέσης χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρισμού τον Μάιο, στα 80 ευρώ/ΜWh.  

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 3.643 ΜWh, μειωμένη κατά 0,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Σε σχέση με τον Απρίλιο οπότε η ζήτηση ανήλθε στις 3.555 GWh παρατηρείται μικρή αύξηση που δικαιολογείται από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Για την ίδια περίοδο (Μάιος 2024), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε άλμα 25% σε ετήσια βάση και ανήλθε στις 3.820 GWh, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τον Μάρτιο (3.799 GWh).  

Αναφορικά με το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών ηλεκτρισμού τον Μάιο, διατηρείται το «εξαγωγικό πλεόνασμα» που είχε καταγραφεί και τον Απρίλιο. Ειδικότερα, οι εισαγωγές τον μήνα που πέρασε ανήλθαν σε 310 GWh, παρουσιάζοντας μεγάλη πτώση 57,84% σε ετήσια βάση. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές σημείωσαν εντυπωσιακό άλμα 277,25% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στις 488 MWh. Ως εκ τούτου, εμφανίζεται πλεόνασμα 177 GWh έναντι ελλείμματος 607 GWh τον Μάιο του 2023, με την εξέλιξη των μεγεθών σε ετήσια βάση να στηρίζει το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης για βαθμιαία μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας.