Αυτή την περίοδο υπάρχει στο υπουργείο Ενέργειας η επεξεργασία ενός σχεδίου σε σχέση με τα πορτοκαλί τιμολόγια ώστε να μετατοπιστεί η κατανάλωση ενέργειας προς τις μεσημεριανές ώρες, που είναι πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας, επειδή παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο να υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα κινητοποιήσει τους παρόχους, ώστε να προσφέρουν πορτοκαλί τιμολόγια.

Αυτή τη στιγμή την αυξημένη ζήτηση ενέργειας που υπάρχει στη ζώνη αιχμής (μεσημέρι – βράδυ) την καλύπτουν οι μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες κατ’ επέκταση επηρεάζουν τις τιμές στη χονδρική αγορά.

Υπάρχει βέβαια και η άποψη που υποστηρίζει πως αν μεταφέρουμε ένα ποσοστό της ζήτησης των καταναλωτών δίπλα στη ζώνη αιχμής, αφενός θα μειωθούν οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο, αφετέρου θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Την άποψη αυτή έχει διατυπώσει ο κ. Φώτης Ζαχαρόπουλος υπο-τομεάρχης στις συμβάσεις ΑΠΕ στον ΔΑΠΕΕΠ. Ο κ. Ζαχαρόπουλος έχει πραγματοποιήσει μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο κείμενο εργασίας με τίτλο: «Η επίτευξη της μετατόπισης φορτίων και τα αποτελέσματά της στην εξοικονόμηση πόρων στην ηλεκτρική αγορά ενέργειας», (Working Paper 33, Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Μεταξύ άλλων, σε αυτή τη μελέτη αποτυπώνεται πως αν 400.000 καταναλωτές με νυχτερινό τιμολόγιο μεταφέρουν το 5% της κατανάλωσής τους μακριά από τη ζώνη αιχμής, με τη μεγαλύτερη ενεργειακή ζήτηση, που είναι από τις 14:00 έως 16:00, θα καλύψουν περίπου το 1/3 των αναγκών για αποθήκευση ενέργειας, για δύο ώρες, χωρίς οικονομικό κόστος.

Μιλώντας στο energygame.gr ο κ. Ζαχαρόπουλος επισημαίνει πως με αυτόν τον τρόπο θα απαιτηθούν λιγότερα χρήματα σε έργα αποθήκευσης ενέργειας. Θα μειωθεί όμως και η κρατική ενίσχυση για έργα αποθήκευσης ενέργειας. «Η λύση ουσιαστικά είναι αντί να φορτώνουμε μπαταρίες, απλά να μεταφέρουμε την κατανάλωση δεξιά ή αριστερά από τη ζώνη αιχμής και να αναγκάσουμε τους παραγωγούς να παράγουν εκεί που πάνε οι καταναλωτές».

Ο κ. Ζαχαρόπουλος αναφέρει πως το να κατευθύνεις την κατανάλωση από το βράδυ μόνο το μεσημέρι είναι λάθος από τεχνική πλευρά, καθώς από τη στιγμή που η ζήτηση μειώνεται τις βραδινές ώρες υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο (κίνδυνος μπλακ άουτ) και προσθέτει πως «πρέπει να ικανοποιήσουμε και την τεχνική πλευρά του συστήματος και την ανάγκη της αγοράς που αυτή τη χρονική στιγμή είναι μια: η αύξηση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να γίνει μονάχα με διεύρυνση των ορίων και όχι με στοχευμένη κατεύθυνση».

Επιπλέον, ανάμεσα στα οφέλη αυτής της κίνησης, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρόπουλο είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων, γιατί αποφορτίζεται η ζώνη αιχμής, ενώ με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει και η εικόνα της χονδρικής αγοράς και η διαμόρφωση των τιμών. Επίσης, αν εφαρμοστεί αυτή η λύση τους καλοκαιρινούς μήνες θα μιλάμε για καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών, και θα έχεις τον κίνδυνο του μπλακ άουτ.

Διαβάστε ακόμη