Από τη μελέτη κόστους – οφέλους θα κριθεί η συμμετοχή της κυπριακής δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector αναφέρει στο energygame.gr ανώτερη πηγή της κυπριακής κυβέρνησης. Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, όταν θα έχει στα χέρια της η κυπριακή πλευρά τη μελέτη, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του μήνα, τότε αυτή θα αξιολογηθεί από τρεις φορείς. Συγκεκριμένα, από το Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου που έχουν την τεχνογνωσία να το κάνουν και από έναν οίκο αξιολόγησης του εξωτερικού. Εφόσον, οι τρεις φορείς ανάψουν το «πράσινο» φως τότε θα υπάρξει η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι της κυπριακής δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, «η μελέτη θα δείξει το κόστος-όφελος για τον Κύπριο καταναλωτή ο οποίος θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος για κιλοβατώρες που καταναλώνονται στην Κύπρο που είναι σαφώς λιγότερες, σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα». Υπενθυμίζεται, πως με απόφαση του 2017, η οποία επιβεβαιώθηκε πριν ένα χρόνο προβλεπόταν πως το έργο θα αποπληρωθεί κατά 63% από τους Κύπριους καταναλωτές και κατά 37% από τους Έλληνες.

Παράλληλα, η ίδια πηγή αναφέρει πως τίθεται ζήτημα αναθεώρησης της διασυνοριακής κατανομής των δαπανών (CBCA),«διότι εφόσον τα 100 εκατ. ευρώ δεν υπολογίζονται ως χορηγία και μεταφερθούν για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν ακόμα 100 εκατ. ευρώ από δανειοδότηση από επενδυτικά ταμεία και τράπεζες, οπότε θα πρέπει το CBCA να διαμορφωθεί διαφορετικά».

«Είναι ένα έργο με ορίζοντα 30-40 χρόνων και όταν προσπαθούμε να αντιληφθούμε το περιβάλλον σε ορίζοντα 30-40 χρόνων μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνο με παραδοχές, από τις οποίες κάποιες θα βγουν σωστές και κάποιες λάθος. Οπότε, σε έργα μεγαλεπήβολα υπάρχουν εκτός από οικονομικές προκλήσεις και τεχνικές. Είναι μια απόφαση με ρίσκα», καταλήγει η ίδια πηγή.

Ο Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής στην οποία βρέθηκε στο επίκεντρο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανέφερε πως ήδη έχουν εκταμιευθεί περίπου 160 εκατ. ευρώ από τα 657 εκατ. ευρώ τα οποία έλαβε το έργο ως επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημείωσε, δε, πως το ποσό που υπολείπεται από το συνολικό κόστος του έργου είναι περίπου 1,3 δισ. εκατ. το οποίο θα εξευρεθεί από επενδυτές υπό μορφή δανείου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε ακόμη