Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει φέρει μέχρι τώρα μεγάλες ανακατατάξεις στα μερίδια των παρόχων. Φορείς της αγοράς το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν πως θα πρέπει να περάσουν 1-2 χρόνια μέχρι να υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Σύμφωνα, δε, με πηγές της αγοράς από τον Ιανουάριο, μέχρι σήμερα, το 80% του πελατολογίου των παρόχων δεν έχει μετακινηθεί σε άλλα τιμολόγια. Οι περισσότεροι καταναλωτές μεταφερθήκαν μετά τον Δεκέμβριο, αυτομάτως, στα «πράσινα» τιμολόγια, εκμεταλλευόμενοι τις πολύ χαμηλές τιμές που καταγράφηκαν τους πρώτους μήνες. Όλοι οι πάροχοι προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να κάνουν πιο «ελκυστικά» τα ειδικά τιμολόγια, εφαρμόζοντας διαφορετικές εκπτωτικές πολιτικές.

Ο ανταγωνισμός που υπήρξε μεταξύ των παρόχων και η προσφορά ακόμα πιο «φθηνών» τιμολογίων στην κατηγορία των «κίτρινων» ώθησε ένα μέρος των καταναλωτών προς αυτά. Ακόμα και τώρα όμως -τονίζουν αναλυτές- υπάρχει μεγάλη σύγχυση στους καταναλωτές. Οι υπάλληλοι των τηλεφωνικών κέντρων συνεχίζουν και δέχονται ερωτήσεις σε σχέση με το μηχανισμό διακύμανσης, που εφαρμόζεται στο πράσινο τιμολόγιο ή για τον τρόπο υπολογισμού της τιμής των κίτρινων τιμολογίων. Υπενθυμίζεται, πως αυτά διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Εκείνα που έχουν ex ante (εκ των προτέρων) τιμολόγηση και σε εκείνα που έχουν ex post (εκ των υστέρων) τιμολόγηση και βέβαια λίγοι πολίτες είναι τελικά σε θέση να παρακολουθούν τις τιμές που διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο ενέργειας, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των πολιτών να παραμένει στο πράσινο τιμολόγιο. Διευκρινίζεται, πως η παραμονή στο ειδικό τιμολόγιο(πράσινο) προσφέρεται και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025 σε πελάτες που το επιλέγουν.

Τις τελευταίες ημέρες η αύξηση των τιμών στη χονδρική αγορά έχει φέρει προβληματισμό, χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για τη συνέχεια. Μιλώντας, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Θεόδωρος Σκυλακάκης στα Παραπολιτικά FM 90.1,για το εάν θα αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι, ανέφερε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Σημείωσε, βέβαια, πως αν υπάρχουν μόνιμες αυξήσεις θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση, αν είναι, όμως, προσωρινές και ακολουθεί αποκλιμάκωση με μειωμένες τιμές τότε θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της αγοράς. «Θα έχουμε διακυμάνσεις στις τιμές, και προς τα πάνω και προς τα κάτω και σε αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, γεννιέται το ερώτημα αν ένα μέρος των πολιτών στραφεί στα σταθερά τιμολόγια. Υπενθυμίζεται πως μπορούν και προσφέρονται τιμολόγια με συμβάσεις 6μηνης, 8μηνης ή 12μηνης διάρκειας και μπορούν όπως διευκρινίζει η ΡΑΑΕΥ να έχουν οποιαδήποτε χρωματική σήμανση, αρκεί να έχουν τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Μόνο όμως εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία των «μπλε», δηλαδή τα σταθερά μπορούν να έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Τέλος, με ενδιαφέρον περιμένουν οι πάροχοι το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα φέρει το υπουργείο Ενέργειας για τα πορτοκαλί(δυναμικά) τιμολόγια. Για να έχει όμως κάποιος πορτοκαλί τιμολόγιο θα πρέπει να έχει εγκαταστήσει και έξυπνο μετρητή.

 

Διαβάστε ακόμη