Καύσωνας διαρκείας επικρατεί στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας, που είναι και σήμερα μεταξύ των ακριβότερων στην Ευρώπη. Η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά Ενέργειας καταγράφει ημερήσιο άλμα 30,4% και διαμορφώνεται στα 117,39 ευρώ/MWh που είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή πίσω μόνο από την Κροατία που προηγείται βραχεία κεφαλή με μέση τιμή 120,17 ευρώ/MWh. Η αυριανή αύξηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον συνδυασμό της ενίσχυσης της ζήτησης (μετά το Σαββατοκύριακο) και στη μείωση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 28,21% (από 34,50 % την Κυριακή), με παράλληλη αύξηση της ακριβότερης ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο που «παίρνει κεφάλι» στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστό που αγγίζει το 44%, με άνοδο σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων από την Κυριακή. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τιμές εκτινάσσονται το βράδυ και η μέση τιμή χτυπάει «ταβάνι» στις 21:00 στα 270 ευρώ/MWh, επίπεδα που είχε καιρό να δει η χονδρεμπορική αγορά.

Αν και ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της αυξημένης ζήτησης και της χαμηλής εκτιμώμενης αιολικής παραγωγής, η μεγάλη εικόνα παραπέμπει σε μια αγορά «δυο ταχυτήτων» με τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης να βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη των 100 ευρώ/MWh, τη Γαλλία στα 33 ευρώ/MWh (με ημερήσια αύξηση τιμής…1.033 ευρώ/MWh καθώς τις προηγούμενες ημέρες οι τιμές βρίσκονταν σε αρνητικό έδαφος) και Ισπανία και Πορτογαλία σε αντίστοιχα επίπεδα, κοντά στα 30 ευρώ/MWh. Να σημειωθεί επίσης ότι το Σάββατο διεκόπη εκτάκτως η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας που θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως το τέλος του μήνα.

Μετά και τη σημερινή αύξηση, η μέση χονδρεμπορική τιμή για τις πρώτες 17 ημέρες του Ιουνίου πλησιάζει τα 96 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 16% σε σχέση με τον Μάιο, οπότε η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 80 ευρώ/MWh, με αύξηση άνω του 30% σε σχέση με τον Απρίλιο. Μια τάση που αν δεν αναστραφεί -κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα με τα σημερινά δεδομένα- προϊδεάζει για περαιτέρω επιβάρυνση στα κυμαινόμενα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια που θα προκαλέσει πιθανότατα «κύμα» κινητικότητας στην αγορά προμήθειας, όπου επικρατεί πυρετός με τους παρόχους να επανασχεδιάζουν την τιμολογιακή τους πολιτική και να επανεξετάζουν όλη την χρωματική παλέτα των τιμολογίων, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη