Την ακριβότερη τιμή μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αγορών καταγράφει σήμερα η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, με την μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να διαμορφώνεται στα 102,22 ευρώ/MWh, με ημερήσιο άλμα σχεδόν 25%, πηγαίνοντας κόντρα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό «ρεύμα» αφού σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες παρατηρούνται πτωτικές τάσεις. Πρόκειται για μια παράδοξη εκ πρώτης όψεως εικόνα με δεδομένο ότι η ελληνική «πρωτιά» παρατηρείται ενώ η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα υποχωρεί λόγω Σαββατοκύριακου αλλά και εξαιτίας της υποχώρησης του πρώτου κύματος καύσωνα του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να διαμορφώνεται στα συνήθη για την εποχή επίπεδα.
Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το powergame.gr αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε έναν συνδυασμό παραγόντων: Πρώτον, στην μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς το ποσοστό της ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά διαμορφώνεται στο 37,3% από 42,2% την Παρασκευή. Δεύτερον, στη διαμόρφωση της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς κατά τις βραδινές ώρες σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα –της τάξης των 150 ευρώ/MWh-, διότι η αιολική παραγωγή στη Ρουμανία περιορίζεται απότομα, πυροδοτώντας εξαγωγές ηλεκτρισμού –σε υψηλές τιμές- από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Τρίτον, στη μείωση της δυναμικότητας της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας. Και τέταρτον, στο γεγονός ότι ενώ τις μεσημεριανές ώρες υπήρχαν προσφορές θερμικών σε χαμηλότερες τιμές από την τιμή εκκαθάρισης, ο αλγόριθμος στη βάση του οποίου επιλύεται η χονδρεμπορική αγορά «επέλεξε» να μην τις εκκαθαρίσει διότι θα προέκυπτε μεγάλη μεταβολή στην τιμή εκκαθάρισης.
Το ποσοστό των εισαγωγών συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας αγγίζει το 14%, με τις εισαγωγές να διαμορφώνονται στο 2,99%. Κάτι αναμενόμενο αν ληφθεί υπόψη ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι χονδρεμπορικές τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας του συνδυασμού της μειωμένης ζήτησης (Σαββατοκύριακο και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες χώρες) και των εκτιμήσεων για υψηλή αιολική παραγωγή. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γαλλία η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι αρνητική (-5,76 ευρώ/MWh), στη Γερμανία διαμορφώνεται στα 7,64 ευρώ/MW, σε Ισπανία και Πορτογαλία στα 19,69 ευρώ/MWh. Υψηλότερες –αλλά και πάλι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με Ελλάδα- είναι οι τιμές σε Βουλγαρία και Ρουμανία (45,77 ευρώ/MWh) και Βόρεια Μακεδονία (44 ευρώ/MWh).
Σε κάθε περίπτωση, στα μέσα του μήνα η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον Ιούνιο αγγίζει τα 95 ευρώ/MWh, τέταρτη υψηλότερη πανευρωπαϊκά και 15% αυξημένη σε σχέση με τον Μάιο που έκλεισε λίγο πάνω από τα 80 ευρώ/ΜWh. Με άλλα λόγια διαμορφώνονται συνθήκες «καύσωνα διαρκείας» στις τιμές ηλεκτρισμού που προμηνύουν νέες αυξήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια λιανικής για τον Ιούλιο και προϊδεάζουν για αύξηση της κινητικότητας μεταξύ παρόχων και μεταξύ χρωμάτων στα τιμολόγια, καθώς τόσο τα μπλε όσο και πολλά κίτρινα τιμολόγια εμφανίζονται πολύ ελκυστικότερα από τα πράσινα τιμολόγια στα οποία βρίσκεται ακόμα η πλειονότητα των νοικοκυριών.
Διαβάστε ακόμη