Το πρόβλημα με την υπερπροσφορά ενέργειας και τη μειωμένη ζήτηση έχει επισημανθεί σε αρκετά ρεπορτάζ του energygame.gr, με τις περικοπές στην παραγόμενη ενέργεια να είναι μονόδρομος. Σήμερα που μιλάμε, «εντολές» για μειώσεις ισχύος, με σύστημα τηλεχειρισμού και εποπτείας για τη διαχείριση της παραγωγής διαθέτει μόνο ο ΑΔΜΗΕ. Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει αρκετά πιο σοβαρό όταν θα προστεθούν την επόμενη τριετία έργα μεγαλύτερης ισχύος. Επομένως, μέχρι σήμερα κόβονται πρωτίστως τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Φυσικά, απομένει και ο ΔΕΔΔΗΕ να αποκτήσει και τα δικά του εργαλεία για τις περικοπές.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο energygame.gr την ανάγκη να υπάρχει ισοκατανομή στις περικοπές ενέργειας. Όπως επισημαίνουν «ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει τη δυνατότητα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης να κάνει διαχείριση της παραγωγής με τηλεχειρισμό, με αποτέλεσμα να κατεβάζει ολόκληρες γραμμές». Ο πρόσφατος νόμος 5106/2024 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έφερε μια σημαντική αλλαγή. Οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW υποχρεούνται να προβούν σε εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης των σταθμών τους, εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας. Δηλαδή, αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 13/12/2024. Ουσιαστικά, με δικά τους έξοδα θα πρέπει οι παραγωγοί των φωτοβολταϊκών να εγκαταστήσουν συστήματα τηλεδιαχείρισης. Έτσι στη συνέχεια θα μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να δίνει εντολές για περικοπές. Το πρόβλημα εστιάζεται τις μεσημεριανές ώρες, εξαιτίας της υπερπαραγωγής των φωτοβολταϊκών.
Να σημειωθεί πως με βάση τον ίδιο νόμο προβλεπόταν προθεσμία εγκατάστασης συστημάτων τηλεποπτείας και για σταθμούς άνω του 1MW. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 31/10/2024. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αναγκαίου εξοπλισμού, εντός της προαναφερόμενης χρονικής προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ «θα πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση συμμόρφωσης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, άλλως ο Διαχειριστής θα προβεί σε απενεργοποίηση της σύνδεσης της εγκατάστασής του με το Δίκτυο, μέχρι την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με την ανωτέρω απαίτηση».
Ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί σε ανακοίνωσή του τους ιδιοκτήτες των σταθμών «να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με τη χρήση κωδικών της ΑΑΔΕ («κωδικοί taxisnet») του κατόχου του σταθμού. Σε περίπτωση που ο κάτοχος του σταθμού έχει μεταβληθεί χωρίς η εν λόγω μεταβολή να έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον Διαχειριστή, θα πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αίτημα μεταβολής του φορέα του σταθμού, επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να είναι δυνατή η χρήση της πλατφόρμας για την ανάρτηση της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης από τον εκάστοτε κάτοχο του σταθμού».
Το ζήτημα των περικοπών ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης του υπουργείου Ενέργειας, τον προηγούμενο μήνα, μετά το θόρυβο που προκάλεσαν στην αγορά οι αρνητικές τιμές που καταγράφηκαν στο χρηματιστήριο ενέργειας, την περίοδο του Απριλίου. Επίσης, είχε βρεθεί στο επίκεντρο το ζήτημα με τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ (ΦΟΣΕ), καθώς αυτοί περνούν σε πραγματικό χρόνο στο δίκτυο όση ενέργεια δεν διαθέτουν στην προημερησία αγορά, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται ο όγκος της αδιάθετης ενέργειας. Σε αυτή την περίπτωση η κατεύθυνση που εξετάζεται είναι η επιβολή προστίμων σε όσους ΦΟΣΕ ακολουθούν αυτή την πρακτική.
Διαβάστε ακόμη