Το πρώτο κύμα καύσωνα αναμένεται να δοκιμάσει τις επόμενες ημέρες το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Στελέχη και συνεργεία τεχνικών του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι διαθέσιμες οι μονάδες φυσικού αερίου.
Η εικόνα του συστήματος αλλάζει άρδην, αφού η ζήτηση αυξάνεται και για σήμερα η πρόβλεψη του φορτίου αιχμής είναι τα 9.100 MW κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών. «Δεν υπάρχει ανησυχία», αναφέρουν τα αρμόδια επιτελεία του ΑΔΜΗΕ στο energygame.gr, τονίζοντας ωστόσο ότι το σύστημα βρίσκεται επί ποδός, με σκοπό να αποφευχθούν να τυχόν απρόοπτα γεγονότα που θα απειλήσουν την ευστάθεια του συστήματος. Σύμφωνα με προβλέψεις του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, η αιχμή του φορτίου θα αρχίσει να αυξάνει προοδευτικά από σήμερα και μέχρι και την Παρασκευή. Η αποκλιμάκωση θα έρθει όταν θα αρχίσουν να υποχωρούν οι θερμοκρασίες και ως εκ τούτου θα μειωθεί η ζήτηση ενέργειας.
Σημειώνεται πως στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σήμερα είναι έντονη η παρουσία του φυσικού αερίου κοντά στο 37,16%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 34,35%, ενώ θα συμβάλλουν και οι εισαγωγές κατά 12,93%. Στο μείγμα με ένα ποσοστό 5,97% εμφανίζεται μετά από έναν μήνα απουσίας και ο λιγνίτης.
Στις επάλξεις όλες οι μονάδες φυσικού αερίου
Η διαθεσιμότητα των θερμικών μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη, η υψηλή παραγωγή των φωτοβολταϊκών τις μεσημεριανές ώρες αιχμής μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες. Ειδικότερα, αντίβαρο στον καύσωνα θα αποτελέσουν οι μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν όλες περάσει από εργασίες συντήρησης. Στη μάχη ρίχνεται και η «Πτολεμαΐδα 5», η καινούρια λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας με αυξημένη παρουσία νωρίς το βράδυ. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπόλοιποι λιγνιτικοί σταθμοί, ενώ κομβικός είναι ο ρόλος των μονάδων φυσικού αερίου.
«Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες». Πάντως, όσο παρατείνεται ο καύσωνας το σύστημα θα δοκιμάζεται όλο και περισσότερο, καθώς τα κλιματιστικά θα χρειαστεί να δουλεύουν αδιαλείπτως για να διατηρήσουν μια βιώσιμη θερμοκρασία εντός των κατοικιών ανεβάζοντας τη ζήτηση. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο βλαβών στις γραμμές μεταφοράς και διανομής.
Σημειώνεται πως η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό συνοδεύεται και από περαιτέρω άνοδο των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, με την μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να υπερβαίνει τα 110 ευρώ/MWh (που είναι και η υψηλότερη πανευρωπαϊκά) με ημερήσια άνοδο 15,2%. Από την αρχή του μήνα, η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 94,32 ευρώ/MWh.
Η εικόνα αυτή μας προϊδεάζει για περαιτέρω αύξηση των κυμαινόμενων τιμολογίων λιανικής τον Ιούλιο, μετά από τις αυξήσεις για τον τρέχοντα μήνα που κυμάνθηκαν από 11% και έφτασαν ως το 70% σε ορισμένους παρόχους. Σε αυτό το περιβάλλον, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι για πολλά νοικοκυριά και ειδικά αυτά που ενδιαφέρονται να έχουν ορατότητα για το κόστος της ενέργειας, αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα μπλε (σταθερά) τιμολόγια που προσφέρουν οι πάροχοι, με διάρκεια 6 ή 12 μηνών, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με τα τρέχοντα πράσινα τιμολόγια, αν και οι καταναλωτές θα πρέπει να συνυπολογίσουν το ύψος της κατανάλωσής τους, καθώς τα περισσότερα από τα μπλε τιμολόγια έχουν υψηλότερο πάγιο από τα πράσινα.
Διαβάστε ακόμη