Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου, μια κρίσιμη υποδομή που ενισχύει, σημαντικά, την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου, εγκαινίασε την Τρίτη, 11 Ιουνίου ο ΑΔΜΗΕ.
Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι Υφυπουργοί κ.κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και Νίκος Ταγαράς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, παρουσία βουλευτών, στελεχών της διοίκησης του Διαχειριστή και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το ΚΥΤ Κορίνθου εντάσσεται στο ευρύτερο έργο του «Ανατολικού Διαδρόμου» για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Αττική, μέσω μίας νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς 400 kV.
Το πρώτο τμήμα της γραμμής μεταξύ Μεγαλόπολης – Κορίνθου έχει τεθεί, ήδη, σε λειτουργία, ενώ το δεύτερο τμήμα (Κόρινθος – Αττική), βρίσκεται σε φάση κατασκευής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026.
Το νέο ΚΥΤ διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), με στόχο τη θωράκιση της αξιόπιστης λειτουργίας του.
Επιπλέον, είναι πλήρως ψηφιοποιημένο με δυνατότητα επικοινωνίας -σε πραγματικό χρόνο- με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, μέσω αυτόματου ψηφιακού συστήματος προστασίας και ελέγχου τελευταίας τεχνολογίας.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου πραγματοποιήθηκε, επίσης, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των εργασιών που θα απαιτηθούν κατά τη μελλοντική σύνδεσή του με τον Σταθμό Μετατροπής που θα αναπτυχθεί για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος των Δωδεκανήσων με το ηπειρωτικό σύστημα.
Ανάδοχος του έργου, συνολικού κόστους 25,6 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία Μetlen – Sieyuan.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου, που εγκαινιάζουμε, σήμερα, είναι ένα έργο εξαιρετικής σημασίας, καθώς αναμένεται να συμβάλλει, καταλυτικά, στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας προς και από την Πελοπόννησο. Πρόκειται για μία υποδομή υψηλών, τεχνολογικών προδιαγραφών, που -μεταξύ άλλων- παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης ασφαλούς λειτουργίας νέων σταθμών παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα, το ΚΥΤ Κορίνθου έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσει, μελλοντικά, τη βάση για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το σημαντικότερο, ωστόσο, όφελος των πρωτοβουλιών αυτής της φύσεως, αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια των καταναλωτών, η οποία ισοδυναμεί με τη συνεχή διαθεσιμότητα των ενεργειακών πηγών σε προσιτές τιμές».
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε: «Το ΚΥΤ Κορίνθου αποτελεί μία κρίσιμη υποδομή για την ενεργειακή ασφάλεια της Πελοποννήσου, η οποία μέχρι το 2026 θα είναι πλέον διπλά διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη χώρα, στο σύστημα υπερυψηλής τάσης. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής της γραμμής μεταφοράς μεταξύ Κορίνθου – Αττικής, επιλύεται οριστικά το ζήτημα της ενεργειακής ευστάθειας της νότιας Ελλάδας και ισχυροποιείται συνολικά το χερσαίο Σύστημα Μεταφοράς με νέες, υπερσύγχρονες υποδομές».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε: «Εγκαινιάσαμε το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Κόρινθο, ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το νέο ΚΥΤ αποτελεί τον “συνδετικό κρίκο” της γραμμής 400 kV Μεγαλόπολης – Κορίνθου – Αττικής, ενώ τα επόμενα χρόνια θα γίνει και η αφετηρία για τη διασύνδεση της Κορίνθου με την Κω. Σε συνδυασμό με τον “Δυτικό Διάδρομο” Μεγαλόπολης – Πάτρας – Αχελώου, οι νέες αυτές υποδομές του ΑΔΜΗΕ έχουν πρακτικά ενσωματώσει την Πελοπόννησο στο σύστημα υπερυψηλής τάσης με πολλαπλά οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια των καταναλωτών και τη διείσδυση νέων μονάδων ΑΠΕ».
Ο Κώστας Χωρινός, Executive Director της M Power Projects της Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS), εκπροσωπώντας την κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή του ΚΥΤ Κορίνθου, ευχαρίστησε την ηγεσία, αλλά και τις ομάδες εργασίας του ΑΔΜΗΕ για την συνδρομή τους προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο έγκαιρα και με υψηλά standards ποιότητας, δηλώνοντας ότι: «H Metlen συνεχίζει να αναλαμβάνει διεθνώς απαιτητικά έργα δικτύων προωθώντας αποτελεσματικά τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας για όλους. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς τα δίκτυα κρίνονται πλέον ως καθοριστικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου».
Διαβάστε ακόμη