Μπορεί το ενδιαφέρον να στράφηκε το τελευταίο διάστημα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου, όμως εξελίξεις υπάρχουν και στα έργα που αφορούν τις διασυνδέσεις του Αιγαίου. Η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων έχει μεγάλο όφελος και για τους καταναλωτές, καθώς θα μειωθεί η χρέωση των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας), που υπάρχει στους λογαριασμούς ρεύματος. Η ολοκλήρωση των συγκεκριμένων διασυνδέσεων θα συμβάλει στο «κλείσιμο» των ρυπογόνων και κοστοβόρων μονάδων. Τα τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκαν μια σειρά από έργα, όπως η «μικρή» διασύνδεση (Κρήτη-Πελοπόννησος) και «τρέχουν« τα έργα και σε άλλες διασυνδέσεις.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκε η πόντιση στο τμήμα Σέριφος -Λαύριο που ανήκει στην τέταρτη και τελευταία φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να ποντιστεί το καλώδιο στο τμήμα Σέριφος-Μήλος. Στόχος είναι μέχρι το 2025 να τεθεί σε λειτουργία το σύνολο των έργων που ανήκουν στην τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Υπενθυμίζεται, πως σε αυτό το τμήμα ανήκει και το τμήμα Νάξου-Σαντορίνης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της τέταρτης φάσης, ανέρχεται σε 524 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί πως ο όμιλος Prysmian ανέλαβε το τμήμα της διασύνδεσης Φολέγανδρος – Μήλος και Σαντορίνη- Φολέγανδρος μήκους 127 χλμ. και τιμήματος 150 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης- Αττικής βρίσκεται στη φάση της δοκιμασίας το καλώδιο, ενώ προχωρούν και οι εργασίες στο χερσαίο σκέλος και τους υποσταθμούς που θα συνδέουν τους σταθμούς μετατροπής σε Δαμάστα και Αττική. Το έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2025, σηματοδοτώντας την άρση της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού και την εξασφάλιση της ενεργειακής του ασφάλειας, σε συνδυασμό και με την λειτουργία της μικρότερης διασύνδεσης, Κρήτη-Πελοπόννησος. Την ίδια ώρα, προχωρά ο διαγωνισμός για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», με στόχο έως τις 21 Ιουνίου να έχουν υποβληθεί οι οικονομικές προσφορές από τα επιχειρηματικά σχήματα που συμμετέχουν. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού συνεχίζουν η κοινοπραξία των εταιρειών Meridiam Europe IV A SAS – ΦΑΕΘΩΝ και η εταιρεία State Grid International Development Belgium Limited.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ περιόδου 2025 – 2034 η διασύνδεση των νησιών «θα επιτρέψει την αποφυγή επενδύσεων μεγάλου κόστους για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των τοπικών Σταθμών παραγωγής. Οι υφιστάμενες μονάδες παραγωγής στα Νησιά είναι συνήθως παλιές με χαμηλό συντελεστή απόδοσης ενώ παράλληλα δεν μπορούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού. Επιπλέον, τα Νησιά παρουσιάζουν πολύ χαμηλό συντελεστή φορτίου (χαμηλά φορτία τον Χειμώνα και πολύ υψηλά το Καλοκαίρι κυρίως λόγω του τουρισμού) γεγονός το οποίο επιβαρύνει το κόστος παραγωγής από τους τοπικούς Σταθμούς λόγω του πολύ υψηλού κεφαλαιουχικού τους κόστους».

Διαβάστε ακόμη