Η Γερμανία έλαβε αρχική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου. Αυτοί οι σταθμοί θα λειτουργήσουν ως εφεδρεία για την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες μπορεί να είναι ασταθείς, σύμφωνα με το Reuters.

Η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ένα σχέδιο 10 gigawatt (GW) με τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνει κρατική στήριξη για εταιρείες κοινής ωφέλειας όπως η RWE, η EnBW και η Uniper. Οι εταιρείες θα πληρώνονταν για να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, οι οποίοι θα ήταν διαθέσιμοι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια δεν επαρκούν.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα μεταβατικό σχέδιο για τους σταθμούς φυσικού αερίου να περάσουν τελικά στο πράσινο υδρογόνο ως πηγή καυσίμου. Ωστόσο, το ακριβές χρονοδιάγραμμα για αυτή τη μετάβαση δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει η αλλαγή να πραγματοποιηθεί μεταξύ του 2035 και του 2040.

Ενώ το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δεν επιβεβαίωσε οριστική συμφωνία, αναγνώρισε “πολύ καλή πρόοδο” στις συνομιλίες με την ΕΕ. Η Επιτροπή της ΕΕ επιβεβαίωσε επίσης τις συνεχιζόμενες συζητήσεις αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή τις λεπτομέρειες.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αντίστροφες δημοπρασίες για να καθορίσει ποιες εταιρείες θα λάβουν επιδοτήσεις για τους σταθμούς φυσικού αερίου. Αυτές οι δημοπρασίες θα αναθέσουν συμβάσεις στις εταιρείες που συμφωνούν να λειτουργούν τους σταθμούς με τη χαμηλότερη κρατική στήριξη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck εξέφρασε αισιοδοξία για την επικείμενη συμφωνία, παρόλο που παραμένουν ορισμένα κρίσιμα σημεία. Ένα βασικό ζήτημα είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση από το φυσικό αέριο στο υδρογόνο. Η Στρατηγική Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας, η οποία περιγράφει αυτό το σχέδιο, αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 2024.

Συμπερασματικά, η Γερμανία προχωρά με ένα σχέδιο για να διασφαλίσει ένα σταθερό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μεταβαίνει σε πιο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ΕΕ έχει χορηγήσει αρχική έγκριση στη χώρα να επιδοτήσει εφεδρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο με την προσδοκία ότι αυτοί οι σταθμοί θα μεταβούν τελικά σε καύσιμο καθαρού υδρογόνου.

Διαβάστε ακόμη