Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις στο υπουργείο Ενέργειας, ώστε να είναι έτοιμες μέχρι το φθινόπωρο οι αλλαγές που θα κάνουν πιο ελκυστικό το «πορτοκαλί» τιμολόγιο. Το ζήτημα βέβαια συνδέεται με τους «έξυπνους» μετρητές οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί, μέχρι τώρα, κυρίως σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας, όπως ανέφερε χθες στον Realfm ο κ. Σκυλακάκης, προωθεί το διζωνικό τιμολόγιο για όσους έχουν νυχτερινό τιμολόγιο. Στόχος όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία να έχουν φθηνότερο ρεύμα το Σαββατοκύριακο ή και τις μεσημβρινές ώρες.

Αυτή τη στιγμή μόλις τρεις εταιρείες προσφέρουν το νυχτερινό τιμολόγιο στους οικιακούς καταναλωτές και όχι σε όλα τα είδη τιμολογίων, ενώ τέσσερις εταιρείες προσφέρουν νυχτερινό τιμολόγιο στους επαγγελματικούς καταναλωτές. Σε ό,τι αφορά τα «πορτοκαλί» τιμολόγια, παρά το γεγονός πως αυτά έχουν θεσμοθετηθεί, δεν προσφέρονται από τους προμηθευτές γιατί ελάχιστοι οικιακοί καταναλωτές έχουν εγκαταστήσει «έξυπνους» μετρητές. «Το να μετακινήσεις τη ζώνη χαμηλής χρέωσης στις μεσημεριανές ώρες είναι ένα μέτρο-γέφυρα μέχρι να γίνει πλήρης αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές οπότε και θα ενεργοποιηθεί το πολυζωνικό τιμολόγιο», τονίζει στο energygame.gr ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Τι ισχύει όμως για εκείνους που θέλουν να εφαρμόσουν τώρα ένα νυχτερινό τιμολόγιο. Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης «πρέπει ο καταναλωτής να πάει σε ένα πάροχο και να κάνει μια αίτηση, ώστε να μπει ένα δεύτερο καταγραφικό. Την εγκατάσταση την κάνει ο ηλεκτρολόγος. Άρα, θα τοποθετηθεί δίπλα στον ημερήσιο μετρητή και δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο κτίριο». Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει πως σε ό,τι αφορά τα πολυζωνικά τιμολόγια στον συμβατικό μετρητή θα μπει ένα καταγραφικό που θα συνδέεται με ένα υπολογιστή, ή με μια φορητή συσκευή ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης να βλέπει τόσο τις καταναλώσεις του σπιτιού του σε real time, όσο και την τιμή χρέωσης. Επομένως, θα έχει ο καταναλωτής την εικόνα κατά μέσο όρο πότε είναι πιο συμφέρον να χρησιμοποιεί τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του.

Να σημειωθεί πως με βάση στοιχεία του υπουργείου ενέργειας εκτιμάται πως το καθεστώς της δυναμικής τιμολόγησης αναμένεται να κινητοποιήσει ένα 65% της ζήτησης, από την υψηλή τάση, τους μεγάλους καταναλωτές σε χαμηλή και μέση τάση και οικιακούς καταναλωτές που διαθέτουν διζωνική τιμολόγηση(ημερήσιο-νυχτερινό μετρητή). Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας τα νυχτερινά τιμολόγια αγγίζουν το 1,7 εκατ.

Την ίδια ώρα μετακινήσεις καταγράφονται στα τιμολόγια στη σκιά των ανατιμήσεων, με καταναλωτές να επιλέγουν σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας, με αρκετούς πολίτες να θεωρούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα «τσιμπήσουν» οι τιμές στο «πράσινο» τιμολόγιο. Να σημειωθεί πως με την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης έτσι ζήτησης, καταγράφεται και πτώση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Έτσι αυτή σήμερα διαμορφώνεται στα 93,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη